71

Путин на среща с Ван И: Достигаме нови върхове в отношенията с Китай

Отношенията между Русия и Китай се развиват постъпателно и достигат нови върхове. Това заяви президентът на РФ Владимир Путин в сряда на среща с първия дипломат на Китай Ван И.


"Руско-китайските отношения се развиват така, както сме планирали в предишни години, всичко върви постъпателно, развива се. Достигаме нови върхове", каза Путин, пише dnes.dir.bg.

Още в началото на срещата, на която присъства и руският външен министър Сергей Лавров, Путин предаде поздрави на "моя приятел, председателя на КНР, другаря Си Цзинпин".

Путин посочи, че Китай е преминал през много важни вътрешнополитически събития, които безусловно способстват за укрепването на страната и създават условия за нейното развитие занапред, визирайки последния ХХ конгрес на китайската компартия през октомври миналата година.

Руският президент отбеляза, че отношенията между Русия и Китай са особено важни на фона на разбиването на двуполюсната световна политическа система, и способстват за стабилизацията в света.

"Международните отношения днес са сложни. Те не са се подобрили след разпада на двуполюсната система - тъкмо обратното, изостриха се", каза Путин. "В тази връзка сътрудничеството на международната сцена между Китайската народна република и Руската федерация, както неотдавна подчертахме, има много важно значение за стабилизацията на международната ситуация", подчерта Путин.

 
Снимка: БТА
 
Руският лидер изтъкна руско-китайското сътрудничество в международните отношения и личния принос на Ван И в този смисъл, като благодари за това на китайската дипломация.

Путин изреди сътрудничеството между двете страни и във всички други хуманитарни аспекти, както и в международната сфера в организации като ООН, БРИКС и ШОС.

Путин изтъкна още, че предсрочно ще бъде постигната целта търговският стокообмен между двете страни да достигне 200 милиарда долара и покани на визита в Москва Си Цзинпин.

От своя страна Ван И е посочил, че отношенията между Русия и Китай не са подвластни на влияние на трети страни, а страната му е готова да задълбочава политическото взаимодействие и стратегическото сътрудничество с Руската федерация, допълва "Известия".

Китай и РФ заедно поддържат многополюсните отношения в света и демократизацията на международните отношения, е заявил още китайският дипломат.

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?