3906

Путин към Нетаняху: Русия е готова да помогне за слагане край на кризата в Близкия изток

 
Руският президент Владимир Путин каза на израелския премиер Бенямин Нетаняху в телефонен разговор, че Русия е готова да помогне за прекратяване на конфронтацията между Израел и палестинците, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Владимир Путин информира (Нетаняху) за стъпките, които Русия предприема, за да спомогне за нормализиране на ситуацията, предотвратяване на по-нататъшна ескалация на насилието и на хуманитарна катастрофа в ивицата Газа", посочи руското президентство.

По-рано руският държавен глава обсъди кризата с лидерите на Иран, Египет, Сирия и Палестинската автономия и заяви, че всяка форма на насилие срещу мирни граждани е недопустима.

"Руският президент изрази искрени съболезнования на роднините и близките на загиналите израелци и подчерта, че категорично не приема и осъжда всякакви действия, жертва на които става мирното население, включително жени и деца", подчерта преслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

На израелската страна бяха представени ключовите моменти от днешните телефонни контакти с лидерите на Палестина, Египет, Иран и Сирия", уточниха от президентството.

В тези разговори Путин изрази безпокойство от катастрофалното нарастване на броя на цивилните жертви в Газа и възможното прерастване на конфликта между Израел и палестинското движение "Хамас" в регионална война, посочва Кремъл, цитиран от Франс прес.

Пред колегите си руският президент е изразил "изключителна загриженост от мащабната ескалация на военните действия, придружена от катастрофално нарастване на броя на цивилните жертви и влошаване на хуманитарната криза в ивицата Газа".

Путин заяви, че е готов да "координира усилията си с всички конструктивни партньори, за да се сложи край на военните действия възможно най-скоро и да се стабилизира ситуацията", включително чрез проекторезолюция, внесено от Русия в Съвета за сигурност на ООН, която цели установяването на "незабавно, балансирано и неполитизирано хуманитарно примирие", се казва в комюникето на Кремъл.

В телефонните разговори руският президент за пореден път е заявил, че трайното решение на израелско-палестинския конфликт изисква "създаването на независима палестинска държава". 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Внимание!!! ОПАСНОСТ ОТ ПАДАНЕ ПРИ ВНЕЗАПНО СПИРАНЕ НА АВТОБУСА!

Внимание!!! ОПАСНОСТ ОТ ПАДАНЕ ПРИ ВНЕЗАПНО СПИРАНЕ НА АВТОБУСА!

17.10.2023 | 17:22

- автентичен надпис на табела в автобус от „масовия градски транспорт” на Пловдив.

Отговори
1 0
Другата гледна точка

Другата гледна точка

17.10.2023 | 09:03

И разговорът е бил по телефона...защо на снимката не е червен телефон?

Отговори
3 0
Другата гледна точка

Другата гледна точка

17.10.2023 | 09:03

Нетаняху даде на Путин да разбере, че Израел няма да спре докато не унищожи "Хамас" "Израел е нападнат от брутални и подли убийци"

Отговори
11 1
ХАМАСУКИН

ХАМАСУКИН

17.10.2023 | 08:37

ПУТИН ЩЕ ИЗТЕГЛИ ХАМАС САМО С ЕДНО НАМИГАНЕ.

Отговори
7 0
Драган

Драган

17.10.2023 | 05:30

Миротвореца престъпник Путин предлага посредничество.

Отговори
23 6
Аре бе?

Аре бе?

16.10.2023 | 22:57

Нормално който е започнал кризата, да предлага да помогне тя да приключи. Те Хамас най-случайно така и спонтанно изведнъж решиха да си нападат защото.

Отговори
14 12
Ha,ха,ha,Путлер Сатаната говори за

Ha,ха,ha,Путлер Сатаната говори за

17.10.2023 | 00:27

Мир

Отговори
7 10

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?