1553

Путин жали за иранския президент, "Хамас" и "Хизбула" в траур

Руският президент Владимир Путин описа иранския президент Ебрахим Раиси като "изключителен лидер", предаде АФП. Президентът добави, че смъртта му е "незаменима загуба".

"Раиси беше изключителен политик, чийто цял живот беше посветен на служенето на родината. Като истински приятел на Русия, той даде неоценим личен принос за развитието на добросъседските отношения между нашите страни", каза Путин.

„В Русия президентът Раиси и външният министър Хосейн Амир-Абдолахиан бяха възприемани като истински и надеждни приятели на нашата страна“. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров във връзка със смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, предаде АФП.

Русия и Иран подържат близки връзки, като Техеран е главен доставчик на дронове, които Кремъл използва от началото на войната в Украйна, за да руши енергийната инфраструктура на страната. 

Китайският президент Си Дзинпин определи смъртта на президента Ебрахим Раиси като "трагична" и "голяма загуба за иранския народ", съобщи китайското външно министерство.

"Президентът Си Дзинпин подчерта, че трагичната му смърт е голяма загуба за иранския народ и че китайският народ е загубил добър приятел", заяви говорителят на министерството Ван Уенбин.

Министър-председателят на Пакистан Шехбаз Шариф обяви ден на траур след смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси. 'Знамената ще се бъдат свалени наполовина в знак на уважение към президента Раиси и неговите спътници. Солидарни сме с братски Иран", написа Шехбаз в X.

Групировките "Хизбула" и "Хамас" също изразиха скръбта си, в която ги е потопила новината за трагедията с Раиси. Индия и Турция също нарекоха покойника свой приятел.

От ЕС изразиха съболезнования.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?