Следвайте ни

Путин иска спешни разговори за Иран

viber icon

В специално изявление руският президент Владимир Путин поиска спешна видеоконферентна среща на лидерите на петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, Германия и Иран. Според Путин така може да бъде предотвратена ескалацията на напрежението в Персийския залив.

Президентът Путин посочва, че дискусиите в Съвета за сигурност по иранския въпрос стават все по-напрегнати, ситуацията се изостря и звучат неоснователни обвинения спрямо Иран. Той заявява, че се разработват проекти за резолюции, насочени към разрушаването на предишните единодушни решения на Съвета. 

Става дума за предложеното от Вашингтон удължаване на изтичащото през октомври оръжейно ембарго срещу Ислямската република. На заседание снощи Съветът за сигурност отхвърли американската резолюция. 

 

Владимир Путин подчертава, че Русия продължава да подкрепя ядрената сделка с Техеран. Той определя сключването ѝ като голямо политико-дипломатическо постижение, предотвратило заплахата от въоръжен конфликт и укрепило режима на неразпространение на ядрено оръжие. 

Руският президент предлага на колегите си заедно да създадат механизми за гарантиране на сигурността и повишаване на доверието в района на Персийския залив.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?