49

Путин и Зеленски на разговори с Ердоган в Турция

Руският президент Владимир Путин и украинският президент Володимир Зеленски се очаква скоро да посетят Турция, за да се срещнат с президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщи всекидневникът Хюриет.

Тримата лидери ще обсъдят войната и съдбата на Инициативата за черноморско зърно.

В понеделник Русия отново предупреди, че сделката за зърно е в опасност, освен ако не бъде изпълнено споразумението на ООН за преодоляване на пречките пред руския износ на зърно и торове.

Сделката позволява безопасен износ на хранителни продукти, главно зърно, от три украински черноморски пристанища. Едновременно споразумение изисква от ООН да помогне на Русия да преодолее всички пречки пред износа на зърно и торове в продължение на три години.

Москва неохотно се съгласи да удължи сделката за зърно до 17 юли, но каза, че трябва да се постигне повече напредък, за да се прокарат собствените ѝ интереси.

Представители на ООН и анализатори предупредиха, че неуспехът да се удължи Черноморската инициатива за зърно може да навреди на страните в Африка, Близкия изток и части от Азия, които разчитат на украинска пшеница, ечемик, растително масло и други достъпни хранителни продукти. Сделката помогна за по-ниските цени на хранителните стоки като пшеницата през последната година.

Ердоган често заявява, че Турция е готова да поеме ролята на посредник за постигане на траен мир между двете воюващи страни.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Данчо

Данчо

01.06.2023 | 19:26

Оказа се, че Путин нямало да пътува. Що тъй?

Отговори
1 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?