3906

Путин и Ким Чен-ун в историческа среща: Световните лидери са нащрек, какво предстои

Президентът на Русия Владимир Путин ще посети Северна Корея на 18 и 19 юни, обяви днес Кремъл, предадоха световните агенции. Северна Корея е обвинявана, че доставя на Москва боеприпаси за нейната офанзива в Украйна.

Путин ще пътува по покана на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, се казва в съобщението на Кремъл, в което визитата е определена като приятелска.

След посещението в Северна Корея Путин ще посети и Виетнам на 19 и 20 юни.

Посещението на Путин във Виетнам последва решението на тази страна да не прати представител на срещата на върха за Украйна, провела се в Швейцария през уикенда, но да изпрати заместник външен министър на среща на групата БРИКС в Русия по-рано през седмицата, отбелязва Ройтерс.

САЩ, които повишиха степента на отношенията си с Ханой миналата година и които са водещ търговски партньор на Виетнам, реагираха остро на новината, че Путин ще посети азиатската страна.

"Нито една страна не трябва да предоставя на Путин платформа за рекламиране на неговата война на агресия и да му позволят да нормализира от друга страна жестокостите, които върши", заяви говорител на посолството на САЩ в Ханой.

"Ако той е способен да пътува свободно, то това ще нормализира крещящото нарушение от страна на Русия на международните закони", допълни говорителят.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?