46

Путин и Ким Чен-ун "разширяват двустранните отношения"

В писмо, адресирано до севернокорейския лидер Ким Чен-ун по повод Деня на освобождението в Северна Корея, руският президент Владимир Путин заявява, че двете страни ще "разширят всестранните и конструктивни двустранни отношения в общи усилия", съобщиха държавните медии в Пхенян, цитирани от Ройтерс и БТА.

Путин пише, че по-тесните връзки биха били в интерес и на двете страни и биха допринесли за укрепването на сигурността на Корейския полуостров и в региона на Североизточна Азия, предаде севернокорейската информационна агенция КЦНА.

В същото време десетки държави и ЕС поискаха незабавно изтегляне на руските войски от окупираната Запорожка АЕЦ в Украйна.

"Разполагането на руски военен персонал и оръжия в ядреното съоръжение е неприемливо и пренебрегва принципите за безопасност, сигурност и предпазни мерки, които всички членове на МААЕ (Международната агенция за атомна енергия) са се ангажирали да спазват", се казва в съвместно изявление на групата.

Искането беше отправено от името на всички страни от ЕС, както и от името на САЩ, Великобритания, Норвегия, Австралия, Япония, Нова Зеландия и други страни.

"Призоваваме Руската федерация незабавно да изтегли своите военни сили и целия друг неупълномощен персонал от Запорожката АЕЦ, нейната непосредствена околност и цяла Украйна, така че операторът и украинските власти да могат да възобновят своите суверенни отговорности в рамките на международно признатите граници на Украйна", се казва в изявлението. "Това също така ще позволи на МААЕ да извърши проверката си" своевременно и при безопасни условия, добавят подписалите се страни.

 
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Пловдив

Пловдив

15.08.2022 | 10:13

Сега много западни помяри ще реват.

Отговори
4 3
Стария пастир

Стария пастир

15.08.2022 | 09:57

КРАСТАВИТЕ магарета през девет байра се привличат.

Отговори
4 6
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

15.08.2022 | 09:46

А КАК живее народа на КНДР

Отговори
4 4
Сигурна

Сигурна

15.08.2022 | 09:57

Живее "щастливо"...корени и грудки има в изобилие!

Отговори
3 3
Пак бива

Пак бива

15.08.2022 | 15:26

На изток ще идят корени и грудки, на запад бръмбари, ако продължаваме да вървим по акъла на Шваб, Сорос, и т.н.

Отговори
2 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?