Следвайте ни

Путин и Ердоган стартираха изграждането на 3-ти блок на АЕЦ "Аккую" СНИМКИ

viber icon

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган участваха в церемонията по откриването на строителството на третия блок на АЕЦ "Аккую" чрез видеоконференция..

Атомната електроцентрала  Аккую в турската провинция Мерсин на брега на Средиземно море се изгражда от държавната корпорация Росатом.  

Шефът на Росатом Алексей Лихачов присъства в сряда на строителната площадка на АЕЦ. Той отбеляза: "Проектът е наистина уникален. В момента атомната електроцентрала "Аккую" е най-голямото място за ядрено строителство на планетата. От днес тук се изграждат едновременно три енергийни блока", каза Лихачов на церемонията. Той също така отбеляза, че въпреки строгите ограничения, причинени от карантинните мерки, "успяхме да организираме процесите така, че строителството да не спира нито за един ден. По-специално, това беше постигнато чрез подкрепата на турските власти, която, наред с други неща, помогна ротация на персонала, участващ в изграждането на турската атомна електроцентрала. Също така продължава работата по изграждането на първия и втория енергиен блок.

снимка: ТАСС

"Изпълнението на проекта АЕЦ "Аккую" ще даде силен тласък на развитието на една принципно нова индустрия в Турция - ядрената енергетика, укрепването на вътрешния научноизследователски и производствен потенциал и създаването на допълнителни работни места", каза Путин.

В АЕЦ "Аккую" работи център за обучение на техническия персонал на бъдещата централа и атомните енергетици преминават обучение в руските висши учебни заведения, добави Путин. Около 186 турски инженери, ще работят в завода, досега са завършили обучението си в Русия, като 58 студенти трябва да завършат обучението си през 2022 г.

"С г-н Ердоган придаваме голямо значение на този проект и беше договорено с президента на Турция да продължи да предоставя необходимата помощ и подкрепа за проекта" Аккую ", каза Путин.

Изграждането на първата атомна електроцентрала в Турция се ръководи от междуправителствено споразумение, подписано между Русия и Турция през май 2010 г. Специално създадената компания Аккую Нюклеер, над 99% от която е собственост на Росатом, отговаря за строителството. 

Общият размер на инвестициите в завода е изчислен на 20 милиарда долара.

АЕЦ Аккую ще се състои от четири енергийни блока с мощност 1200 MW всеки. След приключване на строителството централата ще генерира около 35 млрд. КВтч годишно.

АЕЦ Аккую ще произвежда около 10% от консумацията на енергия в Турция, заяви Ердоган. 

Експлоатационният живот на тази АЕЦ ще бъде 60 години с възможност за удължаване с още 20 години. 

Очаква се гигантският проект да наеме на работа около 15 000 строители през пиковия си период на изграждането и около 4000 души персонал след пускането му в експлоатация.

Изграждането на първия блок на АЕЦ „Аккую” започна през април 2018 г .; строителството на втория блок започна през юни 2020 г. Росатом вече представи документи за получаване на лиценз за строежа на четвъртия и последен блок на централата до турските регулаторни органи. Както по-рано съобщи първият заместник-ръководител на Росатом, директор за развитие и международен бизнес на държавната корпорация Кирил Комаров, лиценз за изграждане на четвъртия блок на АЕЦ "Аккую" може да бъде получен до есента на 2021 г. Първият блок на АЕЦ "Аккую" се планира да бъде въведена в експлоатация за 100-годишнината на република Турция, през 2023 г.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?