Следвайте ни

Извънредно: Турция и Русия се споразумяха за целостта на Сирия

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 

 

След рекордно дълга среща между 

президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган и президента на Руската федерация Владимир Путин беше подписан тъй наречения "Меморандум от Сочи", Меморандум за разбирателство между Турция и Русия.

 

Лидерите се съгласиха по следните точки:

  1. Двете страни отново заявяват своя ангажимент за запазването на политическото единство и териториалната цялост на Сирия и защитата на националната сигурност на Турция.

  2. Те подчертават своята решимост да се борят с тероризма във всички форми и прояви и да нарушат сепаратистките програми на сирийската територия.

  3. В тази рамка ще бъде запазено установеното статукво в сегашната зона на пролетната операция „Извор на Мира“, обхващаща Тел Абяд и Рас Ал Айн на разстояние 32 км.

  4. Двете страни потвърждават важността на Споразумението Адана.  Руската федерация ще улесни прилагането на Споразумението Адана при настоящите обстоятелства.

  5. От 12.00 часа на 23 октомври 2019 г. руската военна полиция и сирийските гранични служители ще влязат в сирийската страна на турско-сирийската граница, извън зоната на операция „Извор на Мира“, за да улеснят извеждането на елементите на YPG и техните оръжия на разстояние 30 км от турско-сирийската граница, която трябва да бъде финализирана за 150 часа.  В този момент съвместни руско-турски патрули ще започнат на запад и на изток от района на операция „Мирна пролет“ на разстояние 10 км, с изключение на град Камишли.

  6. Всички елементи на YPG и техните оръжия ще бъдат премахнати от Mенбич и Тал Рефат.

  7. И двете страни ще предприемат необходимите мерки за предотвратяване на проникването на терористични елементи.

  8. Ще бъдат предприети съвместни усилия за улесняване на завръщането на бежанците по безопасен и доброволен начин.

  9. Ще бъде създаден съвместен механизъм за наблюдение и проверка, който да наблюдава и координира прилагането на този меморандум.

  10. Двете страни ще продължат да работят за намиране на трайно политическо решение на конфликта в Сирия в рамките на механизма на Астана и ще подкрепят дейността на Конституционния комитет.

 

От 15 юли 2016, денят на опита за преврат в Турция, до сега Ердоган и Путин са се срещали 24 пъти, както и са провели 45 телефонни разговори, общо 69 пъти са комуникирали лично. Днешната 6 часова среща е също рекорд в историята на дипломацията. 

 

Президентите на двете страни потвърдиха решимостта си за подпомагане на бежанците в района, като в най-скоро време бежанците ще се върнат в родината си. 

Путин наблегна на факта, че е необходим широк диалог с кюрдите в района.  Беше планиран диалог за нова конституция на Сирия, в която ще бъде гарантирана цялостта на територията на страната.

 

Това споразумение беше подписано броени часове преди изтичането на срока на временното прекратяване на огъня в Северна Сирия, договорено миналата седмица между Анкара и Ващингтон. 

В срещата са коментирани още редица икономически проекти между двете страни, като Турски поток, строящата се ядрена централа Аккую както и финализирането на сделката за ракетните комплекси С 400. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?