1553

Путин: 700 000 руски войници се бият в Украйна

Руският президент Владимир Путин разкри официално, че близо 700 000 руснаци се сражават в Украйна, предаде АФП. Бройката наистина е чудовищна. 

"В зоната на нашата специална военна операция се намират почти 700 000 души", каза Путин по време на телевизионна среща с наградени участници в офанзивата.  През декември на годишната си пресконференция Путин посочи цифрата 617 000 души, участващи в бойните действия. Той каза, че от тях 244 000 са били мобилизирани.

Последните данни за числеността на войските идват, след като през май Русия започна мащабна сухопътна атака в североизточната Харковска област на Украйна. Москва рядко говори за загубите, които е претърпяла по време на войната, която все още нарича "специална военна операция".

За последен път Кремъл даде официална цифра през септември 2022 г., когато заяви, че в сраженията са загинали 5 937 войници. Но няколко независими анализа и оценки на западни разузнавателни служби определят руските жертви на десетки хиляди, дори стотици.

Русия има предимство в личния състав пред Украйна на бойното поле.

Украинският президент Володимир Зеленски призна проблемите с личния състав и "морала" в редиците на украинските войски, които често са превъзхождани по брой и въоръжение. Киев намали възрастта, на която мъжете могат да бъдат мобилизарни, и затегна наказанията за тези, които избягват повиквателната.

"Трябва да попълним резервите... Голяма част от бригадите са празни", каза Зеленски пред АФП през май. През февруари Зеленски заяви, че през първите две години на конфликта са били убити около 31 000 украински войници. Това също е съмнително, като вероятната бройка е доста по-голяма.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?