Следвайте ни

Пуснаха онлайн история на Цариград ВИДЕО

Изложба: От Бизантион до Истанбул: 8000 години Столица

viber icon
Истанбулският престижен музей Сакип Сабанджъ (SSM), спонсориран от едноименния университет в града, и една от най-заможните фамилии в Турция, Сабанджъ, продължава да споделя мултимедийно съдържание от своята цялостна селекция на последните изложби на своя цифров медиен канал, един от които е и станалата популярна експозиция под надслов  "От Бизантион до Истанбул:. 8000 години Столица"
 
Изложбата представя подробно неповторимата история на Истанбул от основаването му до днес с над 500 творби, някои от които са откритията от разкопките в района Йеникапъ, открити в следствие на строителните работи на подводния тунел на метрото "Мармарай". Тези находки са едни от най-старите в града и датират от 8000 години. Експозицията хвърля светлина върху славната история на град, който е служил като столица на Византийската и Османската империи от Византия до Новият Рим, от Константинопол до Истанбул, и обединява и представя съкровища, разпръснати между различни страни чрез търговия, подаръци и исторически събития като и плячкосването на града от четвъртия кръстоносен поход.
 
Изложбата е домакин на избрани творби от водещи институции в Англия, Германия, Франция, Италия, Ватикана, Унгария, Гърция, Австрия, Белгия, Холандия, Ирландия, Катар, Португалия и Русия. Тя също така включва произведения, подбрани от държавни музеи, частни музеи и колекции в Турция и за първи път обединява набор от различни артефакти, избрани от общо 58 музея, 39 от които се намират в чужбина и 19 в Турция.
 
Изложбата разказва историята на трансформацията на Истанбул от римски гарнизон в столица на империята след разделянето на Римската империя на Изток и Запад, етапите на растеж, стагнация и колапс, преживяни по време на Византийската империя. Той показва своето прераждане, след като е бил покорен от османците през 1453 г., като същевременно представя времената на сътресения и златните епохи в историята на тази столица на империята, която в известен смисъл е вплетена в гоблена на европейската история. Представя се богатата традиция, създадена от разнообразното религиозно наследство на града.
 
В рамките на онлайн изложбата се предлагат и видео интервюта с директора на музея Sakıp Sabancı Назан Олчер, редактор на византийската част на изложбата, доцент Корай Дурак, професор Мехмет Йоздоган и професор Брижит Питаракис.
 
Онлайн изложбата включва и творби за запознаване на децата с богатството на Истанбул. В онлайн семинарите, подготвени във връзка с изложбата, децата ще могат да играят игри, за да изследват многопластовата структура на града.
 
Онлайн семинарът, озаглавен „Талисманите на Истанбул“, предлага приказен разказ на базата на сградите в града. Друг озаглавен „Съкровищата на Истанбул“ предоставя възможност за изследване на природните и културни особености на града чрез символи.
 
Изготвена с архивни ресурси на DigitalSSM, изложбата е достъпна от уебсайта на SSM, акаунтите в социалните медии и канала в YouTube.
Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?