2374

Пуснаха Червения кръст при пленените от "Азовстал" в затворническа колония край Донецк ВИДЕО

Червеният кръст получи достъп до пленените войници от “Азовстал”. От хуманитарната организация казаха, че са започнали да регистрират стотици украинци, закарани в бивша затворническа колония край Донецк, съобщи NOVA. 

Досега Русия и Украйна мълчат, дали за предаването на войниците има някаква сделка. Не е ясно участвали ли са и международни посредници в преговорите. Все още от “Азовстал” не са излезли всички бойни. 

Международният комитет на “Червения кръст” обяви, че са започнали да регистрират военнопленниците още във вторник. Това подсказва, че базираната в Женева организация участва в процеса от самото начало. Червеният кръст каза, че не участват в извозването на военнопленниците. Но имат достъп до бившата наказателна колония, в която отиват повечето войници. 

“Условията са съвсем приемливи. Има матраци и одеяла. Храненето е адекватно, няма недостиг. Условията са добри”, каза Сергей Сливак, военнопленник от Националната гвардия на Украйна. 

И днес от металургичния комплекс продължиха да излизат украински войници. Смяташе се, че в бомбоубежищата под завода се криеха около 2000 от тях. Тези бункери не са свързани и самите войници не могат да са напълно убедени колко души е имало под земята. 

"Общо 1730 военни се предадоха от 16 май. Включително 80 ранени. Всички, които се нуждаят от помощ, получават такава в клиники в Новоазовск и Донецк", заяви Игор Конашенков, говорител на министерството на отбраната на Русия. 

Същевременно на фронта в Украйна нямаше големи размествания в последните 24 часа. Русия не престава да се опитва да напредне от Изюм към Славянск, но тези опити вече вървят цял месец и не напредват особено. В района на град Лиман руснаците са взели територии. Продължават и усилията им да обградят Северодонецк и Лисичанск. Днес президентът на Украйна се присмя на новините от Русия, че на бойното поле било използвано невиждано лазерно оръжие.

"В пропагандата на нацистка Германия е имало такъв термин - вундервафе. Което значи супероръжие. Колкото по-ясно ставало, че нямат шанс да спечелят войната, толкова повече пропагандата говорела за невероятното оръжие. Толкова мощно, че ще обърне хода на войната. Виждаме, че на третия месец от войната и Русия стигна до там", каза украинският президент Володимир Зеленски. 

Извън иронизирането на противника, Зеленски каза в редовното си обръщение, че Украйна трябва да бъде готова за продължителна война. Той формално поиска от парламента да удължи режима на военно положение и мобилизацията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Матрял за сапун

Матрял за сапун

19.05.2022 | 22:11

Аууууу горките чифутски мишоци Някаде към 2 000 и кусур мишока наврели се във катакомбите на Азовстал Пачему Бя мишоци съ навряхте там А не със голи геройски гърди космати чифутски не съ изправихте срещу АГРЕСОРА Или чифутски подлоги предварително сте знаели от вашите чифутски ментори че Иде Непобедимия и ще ви мачка Затуй ли мишоци съ навряхте във дупките Шубето е голям страх Нали А сега след Червения Кръст нали знаете ще има Божи Кръст И като Сина Господен ще видите на него Но Възкресение няма да има А забрава като за чифутски гниди

Отговори
2 2
Красимир

Красимир

20.05.2022 | 10:18

Като почнах да чета забележителния коментар на Сапунения Матрял, за кой ли път се убедих, че простотията ходи по хората, а не по животните. Един сапун ще измисли нещо по-смислено от тези тролски глупости.

Отговори
1 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?