1553

Пускат една от най-бързите метро линии в света до летище Истанбул

Линията на метрото, достигаща до новото летище Истанбул, ще бъде открита през ноември, заяви министърът на транспорта и инфраструктурата на страната.

DHA

Говорейки пред частния телевизионен оператор CNN Тюрк, Адил Караисмаилоглу заяви, че линията на метрото между квартал Кяътхане и летище Истанбул е дълга около 37,5 километра.

„До края на ноември ще отворим 32,5 километра от общата дължина“, сподели той.

DHA

Министърът подчерта, че тази линия на метрото ще свърже летище Истанбул с летище "Сабиха Гьокчен", две летища, разположени в противоположните страни на мегаполиса, едното в европейската страна, другото в азиатската част.

Чрез прехвърляния вече ще е възможно да се пътува между двете летища изцяло с градски транспорт. На 2 октомври беше открита и метро връзка до летище "Сабиха Гьокчен", свързваща го с оживения азиатски квартал Кадъкьой.

„Летище Истанбул има капацитет да обслужва около 120 милиона пътници годишно“, каза той и добави: „Ето защо линията на метрото ще бъде една от най-бързите линии в света.“

DHA

Метрото ще достига скорост от 120 километра в час на някои места и тъй като има много малко станции по линията, времето за достигане на мотрисите на метрото до центъра на града ще бъде изключително кратко.

„Човек ще стигне до Таксим от летище Истанбул само за половин час“, отбеляза министърът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?