Следвайте ни

Пучдемон: Защо за Македония може, а за Шотландия - не

viber icon

Британският премиер Борис Джонсън предупреди шотландската лидерка Никола Стърджън, че няма да подкрепи плана ѝ за втори референдум за независимост. Това стана ясно след разговор в петък следобед между двамата.

„Министър-председателят ясно посочи, че остава противник на втори референдум за независимост, подкрепяйки мнозинството от хората в Шотландия, които не искат връщане към разделението и несигурността. Той смята, че резултатът от референдума през 2014 г. е решаващ и трябва да бъде зачитан“, се казва в съобщение на канцеларията на Джонсън.

Междувременно бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон призова ЕС да покаже равнопоставеност в позициите си, съобщи El Pais.

Призивът идва по време на преговори за членство в ЕС на страните от Западните Балкани. Политикът напусна Испания след опита за референдум в Каталуния.

Той настоява за независимост на региона. Според него отделили се републики трябва да могат да станат част от ЕС.

„Казаха ни, че приемането в ЕС на Шотландия, Каталуния и Фландрия би било много трудно. Бихме могли да приемем това. ЕС обаче е на път да се разшири. Границите се променят и тези, които раздават картите трябва да го приемат. Мислим, че това може да бъде постигнато с желанието на хората“, заяви Пучдемон.

Той припомни, че Косово вече сключи споразумение за асоцииране с ЕС, а Северна Македония и Албания чакат дата за преговори.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?