71

Психолози: Защо Путин е стиснал масата?

Облегнат далеч назад, държейки се за ръба на масата с една ръка, втренчен. Така изглежзда Владимир Путин в четвъртък на снимка в Кремъл, пише германският „Билд“.

Тогава 69-тодишният руски президент се срещна  със своя министър на отбраната Сергей Шойгу (66). Това, което тогава обиколи света, беше не толкова съдържанието на разговора, а много повече снимките. Какво казва позата на Путин за здравословното състояние на стопанина на Кремъл? Видеото показва ли, че е  болен – или нещо съвсем различно, пита риторично „Билд“, цитиран от standartnews.com.

Патрисия Сентено, експерт по невербална комуникация, разглежда ситуацията и посочва възможните причини: "Или държи масата, за да не падне, или не му харесва това, което министърът на отбраната му съобщава. Другата възможност е да има стомашни болки", смята тя. Хосе Луис Мартин Овехеро, професор по невербална комуникация и публично говорене, също е съгласен:

"Може да се дължи на здравословен проблем. Може да е и неволен жест на напрежение, показващ, че нещо го е накарало да се почувства неудобно. Това е странно за Путин, още повече - като се има предвид присвита позиция на тялото му.

Свързан ли е жестът с дясната ръка на Путин с КГБ? Много се говори за друга физическа черта на руския лидер, а именно - неговата походка. Знае се, че когато ходи, неговата дясна ръка е почти неподвижна, за разлика от лявата. Характеристика, която е анализирана от „Бритиш медикъл джърнъл“. Специализираното медицинско издание е изследвало различни видеозаписи на високопоставени руски служители.

"Това може да е резултат от поведенческа адаптация, вероятно предизвикана от обученията по боравене с оръжия в КГБ, при които обучаващите се учат да държат дясната ръка близо до тялото си. Това им позволява, ако се наложи, бързо да извадят оръжие", се казва в проучването, публикувано през 2015 г.

Същото нещо се наблюдава и при други висши служители и довереници на Путин, включително при бившия президент и премиер Дмитрий Медведев , при ексшефа на администрацията на държавния глава Сергей Иванов и на генерал-полковник Анатолий Сидоров, който сега е началник на Обединения щаб на Организацията на Договора за колективна сигурност. Всъщност за сложното име се крие военният съюз на ОНД.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
..?

..?

26.04.2022 | 08:20

Хемороиди?

Отговори
2 0
Ко шъ кажете

Ко шъ кажете

25.04.2022 | 22:47

Щото е болен от Ковид каза Пруфесур Витаещия около Витанов и математичекия му модел Пак според Витаещия около Витанов парада за 9 май Путин щял да приеме седнал а Зиленски щял да му мие краката и после пие водата Стара позната от време оно Християнска традиция

Отговори
0 3
ИВАНУШКА ГЛУПАКА национален руски герой

ИВАНУШКА ГЛУПАКА национален руски герой

25.04.2022 | 20:43

Сега стиска масата, а скоро ще гушне букета.

Отговори
5 2
тъпако

тъпако

25.04.2022 | 21:12

Има и Глупака Ханс немски национален герой!

Отговори
1 4
Коментар

Коментар

25.04.2022 | 20:23

Путин изглежда, сякаш иска да обърне масата върху приятеля си Шойгу. Но по-интересно е, как му висят крачката от стола.

Отговори
7 2
Ами

Ами

25.04.2022 | 20:10

Още по интересна е позицията на Шойгу, който е приседнал на ръба на стола с присвити крака и е готов всеки момент панически да скочи и да избяга.

Отговори
11 2
Анализатор

Анализатор

25.04.2022 | 19:57

Защо не коментирате неадекватният Байдън, ами се занимавате с Путин? То бива зависимост, но вашето вече е прекалено.

Отговори
7 13
Героят е разстроен

Героят е разстроен

25.04.2022 | 19:36

Гергов му праща Dia Tab

Отговори
6 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?