46

Проучване: Всяка трета сграда в Бурса няма да издържи силно земетресение

Градът се намира върху 11 активни разломни линии

Северозападната турска провинция Бурса, където живеят най-малко 50 хиляди български граждани, се очаква да бъде сериозно засегната от бъдещо земетресение в района Мармара и Истанбул. 

Ежедневно в района се регистрират леки трусове. Посредното по-значително земетресение от 3,0 по Рихтер бе регистрирано в Гурсу на окръг Бурса, в събота в 16:25 ч., последвано от вторичен трус 2,4 в 21:51 ч.

АФАД

Броят на активните разломни линии непрекъснато се променя в регионите, където често се наблюдават малки трусове. Подобна промяна се наблюдава и в Бурса.

Според доклад на Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД) публикуван тази седмица, Бурса се намира на 11 активни разломни линии, а не на 6, както беше определено от предишни проучвания.

АА

Докладът, в който бяха изпълнени и финализирани различни сценарии, включваше някои стратегически подробности - от учения до места за събиране след земетресение, инсталиране на контейнерни градове, евентуални загуби и разрушения, които ще се случат.

Според изследването, близо 200 000 от 650 000 сгради в града не са устойчиви на земетресения. 

Населението на Бурса е приблизително 3,2 милиона души. Това е изключително важен център за индустриалното производство на страната. При евентуално мощно земетресение в града, се очаква сериозно сътресение на икономиката на страната, къй като редица производствени процеси провеждани в Бурса, ще бъдат нарушени, спрени или дори унищожени. В областния град има около 800 зони за спешна евакуация.

АА

Докладът припомня предишните земетресения в региона, като трусът в Коджаели от 1999 г., който отне живота на 286 души в града. Интересена е и статистиката, че  броят на цунамитата, отчетени в Мраморно море през последните 2000 години, е 30.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
Западняк

Западняк

22.05.2023 | 21:44

Марица, защо плачете на чужд гроб и не се огледате в кочината?

Отговори
1 0
Арх

Арх

22.05.2023 | 18:03

Бурса я видях преди доста години, строителството беше пълен хаос, кооперации, или каквото им казват там, широки по 3-4 метра, на 7-8 етажа, залепени на калкан, дивотия някаква. 100% нищо не са спазвали. Един Измир например, изглеждаше като в Испания. Дано да не им се случи най-лошото на хората все пак.

Отговори
0 0
Българин

Българин

22.05.2023 | 17:47

Не съм строител но като се строи освен пясък и камъни слагат и бетон.

Отговори
0 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?