1553

Проучване: Турците не вярват, че Ердоган може да оправи икономиката

Приблизително шест от всеки 10 турски гласоподаватели не вярват, че президентът Реджеп Тайип Ердоган може да поправи икономическите проблеми на страната. Това ново проучване на водещата турска социологическа агенция Метропол.

Общо 59 процента от анкетираните отговарят отрицателно на въпроса „Мислите ли, че Ердоган може да реши икономическите проблеми?“, докато само 39 процента казват, че вярват в способността на президента да обърне икономиката.

 

Проучването, споделено от ръководителя на Метропол Йозер Сенчар в Туитър, идва в момент, в който Турция се бори с инфлация от близо 70 процента през април.

Рязко покачващите се цени стопяват доходите на турците, което затруднява потребителите. Критиците обвиняват неортодоксалната икономическа политика на Ердоган, която се базира на понижаване на лихвените проценти, въпреки растящата инфлация.

Над 90 процента от поддръжниците на опозиционните партии в страната заявиха, според проучването, че не вярват Ердоган да оправи икономиката на Турция.

Тази цифра е спаднала с 8,8 процента сред управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган и с 26,3 процента сред избирателите на коалиционния партньор и крайнодясната Партия на националистическото движение (MHP).

Над половината от анкетираните 53,2 процента казват, че също така не вярват и в силата на опозиционните партии могат да поправят турската икономика.

Следващите парламентарни и президентски избори в Турция са насрочени за юни 2023 г.

Рейтингът на одобрение на Ердоган спадна през месец април, след като показа бавно подобрение преди това. Общо 42,1 процента от участниците казаха, че одобряват работата на Ердоган, според проучване на Метропол през април.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Финансовият ала-балализатор от ПОТната телевизия

Финансовият ала-балализатор от ПОТната телевизия

09.05.2022 | 13:48

Що бе, Русия и Гърция ке фалират, Турция ке бъде! Пътя за Европа на Булгаристан, минава през Босфора!

Отговори
0 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?