Следвайте ни

Проучване: Сирийците остават в Турция, дори и войната да приключи

viber icon

Проучване сред сирийските бежанци в Турция разкри, че с изминаването на годините от първоначалното им заселване в страната те стават все по-склонни да направят престоя си постоянен, вместо да се върнат в Сирия, дори ако войната, продължила десетилетие, най-накрая приключи.

Турски медии цитират проучване, проведено от Мурат Ердоган, ръководител на Центъра за изследване на миграцията и интеграцията в турско-германски университет със седалище в Истанбул. 

В Турция сега по официални данни има около 3,635 милиона сирийци, но реалния им брой надхвърля 4 милиона.

През 2017 г. онези, които казали: „Не бих се върнал в Сирия“, били 16,7% от общия брой. Процентът обаче се е повишил до 51,8%. През 2017 г. 60% от сирийците били на мнение, че: „Ако войната в Сирия приключи и може да се сформира правителство по наш избор, ще се върнем“. Последното проучване обаче показва, че този процент е спаднал до 30 на сто.

Споделяйки резултатите от проучването с подкомисията на турския парламент по миграцията и интеграцията, академикът каза, че в последните си три проучвания са открили, че нивото на щастие на сирийците в Турция непрекъснато се повишава.

Според него е много "ясно", че сирийците са се отказали от надеждата за родната си страна и очакват да имат бъдеще в Турция.


Проучването установи, че днес само 6,8% от сирийските бежанци казват, че искат със сигурност да се върнат в Сирия.

След избухването на сирийската гражданска война през 2011 г. Турция прие „политика на отворени врати“ за хората, бягащи от конфликта, като им предостави статут на „временна закрила“. 

Турция е дом на най-голямото бежанско население в света.

В страната има 33 000 сирийски студенти. Повече от половин милион сирийски деца са записани в училища в цяла Турция, според УНИЦЕФ. Те учат турски език, както и други дисциплини по турската образователна система.

Проучването също така показа, че дискриминацията спрямо сирийците в Турция е намаляла от 25% на 21% през последните  години. Освен това по-голямата част от сирийците вече не искат двойно гражданство на Турция и Сирия. Вместо това те искат да бъдат само турски граждани.

Сирийците са създали свои собствени обществени гета. Всъщност те не са наясно и не се интересуват какво мисли турското общество за тях ", показват данните от проучването.

Турция направи големи инвестиции в политиките на социално сближаване, за да даде възможност на сирийците да се интегрират безпроблемно в турското общество.

До момента Анкара е похарчила около 40 милиарда долара за сирийците в Турция, докато подкрепата от Европейския съюз за Турция за бежанци е била само около 3 милиарда евро от обещаните 6 милиарда евро - разлика, за която Турция отдавна настоява да бъде изплатена от ЕС.

"Приносът на сирийците за националния доход е 75 милиона щатски долара. Цената на обучението на 680 000 деца в Турция е 680 милиона евро", обявиха от министерството на образованието в Анкара.

Позовавайки се на тежката вътрешна миграция в Турция, тъй като почти 3 милиона души мигрират в различни провинции всяка година, хроучването показва, че има голям шанс тази динамична мобилност в страната да даде възможност на турския народ да приеме присъствието на бежанците.

Само квартал Есенюрт, в Истанбул е домакин на 220 000 бежанци, докато цяла Германия е домакин на 530 000, Швеция е домакин на 130 000 и никоя друга европейска държава не е домакин на повече от 50 000 бежанци.

"Още през 2014 г. 70% от турското общество твърдяха, че "в културно отношение не сме същите като сирийците." Този процент се е увеличил до 82% през 2020 г.", според даннипе от проучването.

Социалната дистанция между турското и сирийското общества в Турция постепенно се задълбочава. "Опасявам се, че това ще се задълбочи още повече през следващия период. Наблюдаваме, че нивото на загриженост на турското общество се повишава", подчерта Мурат Ердоган.

"Трябва да разгледаме картината реалистично. В момента живеем рамо до рамо със сирийците. Процентът на тези, които живеят в лагерите, не е дори 1%. Затова определено имаме успех в интеграцията . Всъщност това е чудо. ", каза той.

Академикът отбеляза, че около 600 000 сирийски бебета са родени в Турция. Средно в Турция се раждат средно 100 000 сирийци всяка година. Миналогодишният брой беше 103 000. В момента по данни от Анкара, около 680 000 сирийски деца посещават турски училища и учат турски език. Въпреки това 400 000 сирийски деца все още не получават никакво образование. Сирийските деца на възраст между 12 и 16 години са склонни да работят нелегално, за да подпомагат семействата си.

Според данните на ООН близо 1,4 милиона бежанци в Турция са на възраст под 15 години, а над 800 000 са на възраст между 15 и 24 години.

Интегрирането на децата в турски училища беше една от важните политики на Турция, прекъснати поради пандемията от коронавируса. Тъй като училищата в цялата страна бяха затворени и обучението продължи чрез дистанционно обучение. А много сирийци живеят в претъпкани къщи и не разполагат с оборудването, необходимо на децата им да продължат образованието си онлайн.

И все пак, докато децата намират място на пазара на труда за себе си, вместо да ходят на училище, сирийските жени обикновено остават безработни. Те имат процент на участие на пазара на труда само 6%. 

Общият процент на официално  работещите сирийци в Турция е 38%.

Въпреки че някои сирийци са собственици на собствен бизнес или съсобственици с турски граждани, голям брой сирийци в Турция работят в сектора на услугите. Според данните на ООН са издадени над 130 000 разрешителни за работа и над 10 000 сирийски предприемачи са имали възможност да започнат бизнес в Турция.

"Те изградиха нов живот. Отсега нататък това, което се случва в Сирия, не ги интересува", твърди Ердоган.

Академикът подчерта, че 90% от турското общество сега вярва, че сирийците са тук, за да останат.

„На въпроса„ Можем ли да живеем заедно със сирийците в мир? “ 75 на сто от турците казват „не“. Почти 87%  отхвърлят възможността за предоставяне на политически права на сирийците. 

Проучването също така показва, че 27% от турското общество вижда сирийците като най-големия проблем в Турция.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?