1553

Проучване: Едва 10% от европейците вярват, че Украйна може да победи Русия

Подкрепата за Украйна сред европейците остава широка, но близо две години след пълномащабната руска инвазия едва 10% от тях вярват, че тя може да победи Русия, сочи проучване, проведено в ЕС, като за най-вероятна крайна точка се смята някаква форма на "компромисно споразумение".

Промяната в нагласите: Миналата година по това време повече европейци твърдяха, че Украйна трябва да си върне всички загубени територии - ще изисква от политиците да възприемат по-реалистичен подход, който да се съсредоточи върху определянето на това какво всъщност трябва да означава приемлив мир, твърдят авторите на проучването.

"За да се аргументират в полза на продължаващата европейска подкрепа за Украйна, лидерите на ЕС ще трябва да променят начина, по който говорят за войната", заяви съавторът Марк Леонард от Европейския съвет за външни отношения (ECFR), който е поръчал проучването.

Повечето европейци "отчаяно искат да предотвратят руска победа", но не вярват, че Киев може да спечели във военно отношение, каза Леонард, което означава, че най-убедителният аргумент за все по-скептичната общественост е, че продължаването на помощта "може да доведе до устойчив мир чрез преговори, който да е в полза на Киев, а не до победа на Путин".

Проучването, проведено през януари в 12 държави - членки на ЕС, сред които Франция, Германия, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Испания и Швеция, установи, че спряната контраофанзива на Украйна, нарастващите страхове от промяна в политиката на САЩ и перспективата за втори президентски мандат на Доналд Тръмп подхранват песимизма относно изхода от войната.

Проучването беше проведено преди отстъплението на Украйна през уикенда от източния град Авдиевка, което донесе на Русия най-значителната ѝ военна победа след превземането на Бахмут от войските на Вагнер през май 2023 г. Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г.

В проучването "Войни и избори: Как европейските лидери могат да запазят обществената подкрепа за Украйна", се посочва, че само един от всеки 10 европейци в 12-те изследвани държави вярва, че Украйна ще спечели на бойното поле, докато два пъти повече (20 %) прогнозират победа на Русия. Дори в най-оптимистично настроените държави членки - Полша, Швеция и Португалия - по-малко от един на всеки пет (17%) вярва, че Киев ще победи.

Проучването показа, че във всички държави най-разпространеното мнение, споделяно от средно 37 % от анкетираните е, че войната ще приключи с компромисно решение, въпреки че някои държави са по-склонни към този изход от други.

В Швеция (50 %), Португалия (48 %) и Полша (47 %) респондентите са по-склонни да заявят, че Европа трябва да помогне на Украйна да отвърне на удара, докато в Унгария (64 %), Гърция (59 %), Италия (52 %) и Австрия (49 %) те предпочитат да накарат Киев да приеме споразумение. Във Франция, Германия, Нидерландия и Испания мненията бяха по-равномерно разпределени.

Проучването показа, че много европейци все повече смятат, че войната на Русия срещу Украйна ги засяга пряко, като 33% от тях твърдят, че тя има по-голямо въздействие върху тяхната страна и върху Европа (29%), отколкото войната в Близкия изток (в сравнение с 5%, които твърдят обратното и в двата случая).

Възможното завръщане на Тръмп в Белия дом като цяло се възприема като лоша новина, като 56 % от анкетираните в 12-те държави заявиха, че ще бъдат много или доста разочаровани, ако бившият президент бъде преизбран.

Единственото изключение беше Унгария, където 27 % от анкетираните заявиха, че ще бъдат доволни от завръщането на Тръмп, а 31 % - разочаровани. По същия начин поддръжниците само на една голяма политическа партия - унгарската Фидес - се надяват на победа на Тръмп.

Сред другите крайнодесни партии, които по-рано изразиха подкрепа за Тръмп, само около една трета от избирателите на германската AfD, австрийската FPÖ или "Братя на Италия" заявиха, че биха приветствали завръщането му, а настроенията в подкрепа на Тръмп бяха още по-слаби сред поддръжниците на френския Национален сбор и полската "Право и справедливост".

Ако САЩ спрат военната помощ за Украйна при президентство на Тръмп, 41% от европейците заявиха, че ЕС трябва или да увеличи подкрепата си, или да я запази на сегашното ниво, докато 33% биха предпочели ЕС да последва примера на САЩ.

Във връзка с втората годишнина от нахлуването на Русия в Украйна авторите на проучването заявиха, че европейците не са в "героично настроение" или дори оптимистично настроени за ситуацията. Но според тях ангажиментът на европейците да предотвратят руска победа не се е променил.

Според тях предизвикателството пред западните политици ще бъде да се справят успешно с дихотомията между намаляващото обществено доверие относно това как ще завърши войната и желанието да запазят подкрепата си, за да предотвратят победата на Русия.

"С навлизането на Европа и САЩ в сезона на изборите, стремежът да се дефинира мирът ще бъде критично бойно поле", пишат авторите. "Лидерите ще трябва да намерят нов език, който да резонира с настоящите настроения".

Иван Кръстев - другият съавтор на доклада, заяви, че най-голямата опасност е Тръмп - и руският президент Владимир Путин, който намекна, че е отворен за преговори при неговите условия - "да се опитат да представят Украйна и нейните поддръжници като страната на "вечната война", докато те претендират за мантията на "мира".

Руската победа "не е мир", каза Кръстев, който е председател на базирания в София тинк-танк "Център за либерални стратегии". "Ако цената на прекратяването на войната е превръщането на Украйна в ничия земя, това ще бъде поражение не само за Киев, но и за Европа и нейната бъдеща сигурност"

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
И правилно...

И правилно...

21.02.2024 | 09:35

Все още не са зомбирани всички,въпреки усилията на политиците и медиите.

Отговори
4 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?