44

Проучване доказа продължителни здравословни проблеми след COVID-19

Изминаха повече от четири години от началото на COVID-19 и въпреки че мнозина са се възстановили от самия вирус, някои хора продължават да се борят с някои постоянни когнитивни проблеми, често наричани „мозъчна мъгла“. Тези проблеми включват симптоми като загуба или увреждане на обонянието, забравяне, разсеяност, разсеяност и умора.

 

Вскорошно проучване, проведено от шестима турски и немски учени, засягащо 145 турски пациенти, които са преживели загуба или пълно изчезване на обонянието си след COVID-19, излязоха наяве тревожни открития. 

 

Чрез функционално ядрено-магнитен резонанс изследователите разкриха намален поток от информация между центровете за памет, вземане на решения и обоняние на мозъка, като ефективно картографират намалената мозъчна свързаност при тези пациенти.

 

Констатациите от изследването са публикувани в уважаваното международно рецензирано списание „Поведенчески и мозъчни функции“, спечелвайки признание в световната медицинска общност.

 

Професор д-р Айтугу Алтундагъ, специалист по уши, нос и гърло (УНГ) и хирургия на главата и шията, подчерта глобалното разпространение на загубата на обоняние, предизвикана от COVID-19. Той отбеляза, че от години изучава обонятелни разстройства в резултат на други вируси и травми, като е лекувал много хора по тази причина. По време на COVID-19 обаче той наблюдава безпрецедентен скок на пациентите.

 

Алтундагъ обясни: „Въпреки че са изминали три години от епидемията, все още има хора в Турция, чието обоняние е намаляло или не се е върнало.“ Той направи паралел със Съединените щати, които отчетоха зашеметяващ брой случаи на COVID-19. „Броят на пациентите с вирус, докладвани там досега, е 110 милиона. Приблизително 20 милиона души са загубили обонянието си по време на инфекцията“, обяви той.

 

Изследването, проведено от Алтундагъ и неговия екип, се задълбочава в анатомичните и функционални аспекти на удължения COVID-19. Те са използвали функционални ЯМР, за да анализират мозъците на засегнатите пациенти, разкривайки продължително намаляване на мозъчната свързаност, особено сред тези, които изпитват загуба на обоняние.

 

Алтундагъ поясни, че COVID-19 може да засегне мозъка по два пътя: нос-мозък или нос-бял дроб. Докато преди това се смяташе, че въздействието на болестта е по-леко, когато следва пътя нос-мозък, концепцията за „Дългия Covid“ хвърли светлина върху нейните трайни ефекти върху мозъка. Резултатите от проучването показват, че загубата на обоняние при COVID-19 може да доведе до дълготрайна забрава, увреждане на паметта и намалена когнитивна функция.

 

Резултатите от проучването подтикнаха Алтундагъ да предложи набор от методи за лечение на пациенти, изпитващи тези проблеми. 

Имаме лекарствени лечения, които ще намалят възпалението в мозъка и обонятелната област. Освен това е необходимо да се стимулира мозъка чрез даване на обонятелни упражнения и промени в начина на живот. Трябва да се спортува и да се правят упражнения на открито, сънят трябва да се регулира.

Това е модифицирана версия на настоящата средиземноморска диета, която е с по-малко въглехидрати, захар и много фибри." Той също така подчерта значението на диети, богати на протеини, за насърчаване на регенерацията на невроните и свързаността в мозъка, потенциално предотвратявайки бъдещи състояния като деменция, разсейване и дисфункция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?