46

Противоконституционна ли е кандидатурата на Ердоган за трети път

Турският опозиционен блок "Масата на шестимата", съюз от шест водещи турски опозиционни партии, излязоха с общо становище, че президентът Ердоган не може „по конституция“ да се кандидатира за трети път, освен ако парламентът не реши да свика предсрочни избори.

DHA

„Маса на шестимата“ е името на съюза на 6 опозиционни партии, които се обединяват предизборно, за да променят президентския режим в Турция към „засилена парламентарна система“. 

Лидерите на опозицията публикуваха съвместно изявление след срещата си.

„Бихме искали да обявим, че шестте политически партии работят с консултации, консенсус и отразяват предпочитанията на хората при определянето на кандидата за президент“, споделиха те.

DHA

„13-ият президент на Турция ще бъде кандидатът на "Националния алианс“, добавиха те, като за първи път именуваха шестпартиината коалиция като "Национален алианс".

 

Те също така са единодушни, че „в конституцията и закона няма място за колебание, не е възможно г-н Ердоган да бъде кандидат на изборите, които ще се проведат на 14 май, освен ако парламентът не реши да свика предсрочни избори. Обявяването на кандидатурата му за трети път, е в противоречие с Конституцията“, заявяват те.

 

Ердоган стана президент за първи път на президентските избори през 2014 г.

DHA

По-късно той встъпи в длъжност като първи президент на новата изпълнителна президентска система на изборите, проведени през юни 2018 г. Съгласно новата система едно лице може да бъде избирано за президент най-много два пъти.

 

Проправителствени кръгове твърдят, че няма правна пречка Ердоган да бъде номиниран отново по новата система, тъй като с конституционната реформа от 2017 г. президентството пое нова роля. Критиците обаче посочват, че член 101 от турската конституция поставя ограничение от два мандата на президента. 

Според критиците, начин Ердоган да стане кандидат е, ако парламентът реши да проведе предсрочни избори с одобрението на 360 депутати от 600. Но управляващите разполагат само с 335 народни представители.

 

Висшият избирателен съвет има последната дума дали Ердоган може да се кандидатира за поста.

DHA

От опозиционния "Национален алианс“ ще проведат следващата си среща на 13 февруари. Тогава те ще обявят кандидата си за президент за изборите на 14 май, който ще се изправи срещу Ердоган.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?