46

Противник на военната помощ за Украйна спечели изборите в Словакия

Словашката лява партия на бившия премиер Роберт Фицо победи съперника си на парламентарните избори в Словакия след кампания за прекратяване на военната помощ за Украйна. Той обаче ще трябва да спечели съюзници, за да сформира правителство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА..

Това показват резултатите от преброяването на гласовете в  98% от избирателните райони. Според тях партията на Фицо „Смер – Социална демокрация” води с 23,37% от гласовете. Либералната „Прогресивна Словакия” следва с 16,86%, а партията „Глас – Социална демокрация”, която може да се превърне в основен фактор за формирането на следващото правителство, е на трето място с 15,03%.

Бившият колега на Фицо и лидер на лявата партия „Глас” Петер Пелегрини остави отворени възможностите си за бъдещи коалиции.

Предвижда се, че при правителство, ръководено от Фицо и неговата партия СМЕР-ССД, Словакия, член на НАТО, би последвала Унгария, за да оспори консенсусната позиция на Европейския съюз по отношение на подкрепата за Украйна, точно когато блокът се стреми да запази единството си в противопоставянето на руската инвазия.

Това би означавало и по-нататъшна промяна в региона срещу политическия либерализъм, което може да се засили, ако консервативната партия „Право и справедливост” спечели изборите в Полша по-късно този месец.

Партията на Фицо е по-националистическа и социално консервативна, критикува социалния либерализъм, който според нея е наложен от Брюксел. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
eeee

eeee

01.10.2023 | 12:28

Разпродажба!!!Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно!* Промоционална цена: 79 BGN.--- https://mub.me/handy

Отговори
0 2
Интересна

Интересна

01.10.2023 | 11:54

особеност се наблюдава при унгарци и словаци. По времето на соца мразеха жестоко всичко съветско, заради кървавите събития през 56 в 68 в Унгария и Чехословакия. Сега нещата май не стоят толкова хард по отношение на Русия.

Отговори
6 0
Браво

Браво

01.10.2023 | 11:19

Народите се събуждат. Само нашите сополи пак не са на ясно.

Отговори
13 6
Междо другото

Междо другото

01.10.2023 | 10:36

Тагарев го чака бесило.

Отговори
15 6
много учуден

много учуден

01.10.2023 | 13:09

А тебе какво те чака?Прасило?

Отговори
3 10

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?