Следвайте ни

Протести в Турция заради оттеглянето на Истанбулската конвенция СНИМКИ, ВИДЕО

viber icon

Турция се оттегли от Истанбулската конвенция, се казва в президентски указ, публикуван в събота през нощта в Държавен вестник.

Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жените и домашното насилие, е създадена през 2011 г. в Истанбул. Тя има за цел да създаде правна рамка за защита на жените и насърчаване на равенството в обществото.
Турция бе първата страна, ратифицирала конвенцията. 


Противниците на пакта в Турция казват, че конвенцията подкопава семейното единство, насърчава разводите и че пропагандира ЛГБТ общността.

Вицепрезидентът Фуат Октай заяви в Туитър, че правителството ще продължи своята борба за издигане на репутацията и достойнството на турските жени. "Няма нужда да търсим външно средство за защита или да подражаваме на другите за тази първостепенна цел. Решението наистина се крие в нашите традиции", пише Октай.

Министърката на семейството, труда и социалните услуги Зехра Селчук заяви, че конституцията на Турция и законите са достатъчна" гаранция за правата на жените в Турция."


Критиците на оттеглянето заявиха, че това ще изведе Турция далеч от ценностите на Европейския съюз.

Няколко групи за защита на жените организираха протести днес в няколко града, включително Анкара и Истанбул, съобщиха местните медии. 

"Ние отхвърляме оттеглянето от Истанбулската конвенция", написа в Туитър фондацията за жертви на домашно насилие "Лилав покрив"  (Mor Çatı), базирана в Истанбул и апелира за протест. В отговор хиляди жени въпреки лошото време се стекоха в кв. Кадъкьой, където се проведе протестен митинг-шествие.


Председателят на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу сподели видео в Туитър, казвайки, че правата на 42 милиона турски жени не могат да бъдат отнети от тях чрез указ, публикуван в полунощ.

Гьокче Гьокчен, заместник-председателката на РНП, също написа в Туитър, че оттеглянето с указ е "незаконно и игнорира волята и правата на парламента, където първо трябваше да бъде дискутирано това предложение."
От РНП заявиха, че ще сезират Конституционния съд по въпроса. 

Адвокат Еге Гюнер Топрак от Центъра за правата на жените в Истанбул подчерта, че „Според конституцията на страната, Истанбулската конвенция има силата на закон. Удобрена е от парламента и единствено той може да вземе решение за отмяна. Ето защо Конституционния съд трябва да счете за нищожен президентския указ”, каза тя.

По-рано този месец президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще сформира нова комисия в парламента, която да работи за предотвратяване на насилието над жените.

Домашното насилие е трънлив въпрос за Турция. Според официален доклад, публикуван през ноември, над 230 жени са били убити миналата година.

България е сред 45-те държави подписали конвенцията, но е една от 12-те които не са я ратифицирали. Конституционния ни съд реши през 2018 г, че конвенцията не отговаря на нашата конституция. 

Снимки и видео: Туитър 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Удобрени Овредени Как се пишат на иврит

Удобрени Овредени Как се пишат на иврит

21.03.2021 | 07:54

Много съм Удобрен от веста Но хич не съм Удобрен от писменоста Вие Удобрени ли сте или Овредени

Отговори
3 2
Ццц

Ццц

21.03.2021 | 00:49

Подписа я ония боК лук на който сина й зет да й доведе, дъщеря й снаха, внуците й двама татковци да имат на единия мама да казват.

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?