2374

Протести избухнаха в Узбекистан, обявиха извънредно положение. Има загинали

Извънредно положение беше обявена в автономната република Каракалпакстан в Узбекистан след две нощи на антиправителствени протести, съобщи БНР. Узбекистанският президент Шавкат Мирзийоев съобщи, че има загинали при безредиците.

Първият протест избухна в петък в административния център на автономната република - град Нукус. Демонстрацията беше безпрецедентна по размера си за Каракалпакстан. Протести имаше и снощи, а полицията разпръсна демонстрантите със сила.

Интернетът в областта е ограничен, но видеозаписи, споделени в мобилното приложение Телеграм, показват много жертви при действията на силите за сигурност за разпръскване на демонстрантите. Официално узбекските власти не съобщават брой на загинали.

Въведеното днес извънредно положение ще е в сила за един месец и целта му е да гарантира безопасността на гражданите, защита на техните права и свободи и връщане на реда и закона, съобщават от канцеларията на Мирзийоев.

Тази сутрин град Нукус беше спокоен, а по улиците патрулират полицаи и военни. Президентът Шавкат Мирзийоев посети автономната област два пъти в опит да потуши кризата, при която хиляди излязоха по улиците на протест. Недоволството накара  Мирзийоев да замрази планираните конституционни поправки, вследствие на които Каракалпакстан щеше да има по-малка автономност.

Сблъсъците в автономния регион са най-голямото предизвикателство пред 64-годишния Мирзийоев, който през 2016 година стана от премиер президент - след смъртта на Ислам Каримов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Ко нящу

Ко нящу

03.07.2022 | 22:04

И във Узбекистан ли ще има майдън подарък от Байдън

Отговори
3 8
Ииии тЪковУ нЯщУ

Ииии тЪковУ нЯщУ

04.07.2022 | 18:19

Какво прозрение, като слънчев лъч в… Не мислиш ли, че болшевишката революция през 1917 също е подарък? Трябва да признаем, че който и да си, си извън земен! Прощавай извънреден…

Отговори
2 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?