3906

Протест срещу „азманбус“-овете, заменили файтоните на Принцовите острови СНИМКИ

Броя на туристите и населението на Принцовите острови, които се намират в Мраморно море, до Истанбул, с всяка година нарастват. Уникалните острови с красиви дървени сгради имат неповторим облик и атмосфера.

Архив

Те привличат хиляди туристи през всички сезони. Островите се намират само на 30-ина минути от оживения мегаполис и основната им характеристика е, че на тях няма автомобили, а транспорта до 2020 г. се извършваше единствено с файтони.

НТВ

След като природозащитнищи протестираха срещу експлоатацията и неблагоприятните условия за отглеждане на конете, файтоните бяха заменени с електромобили.

Тези дни реакцията срещу електрическите микробуси, пуснати в употреба наскоро, нараства с всеки изминал ден. Хората на островите искат транспортът да бъде осигурен с електромобилите, които бяха използвани до сега, наречени „адабус“, вместо нови по-големи електрически микробуси, които наричат ​​„азманбус“. 

Транспортът на островите, чието население надхвърля 60 хиляди през летните месеци, се осигуряваше от файтони. През 2020 г. услугите на обществения транспорт започнаха да се предоставят с 40 13-местни електрически превозни средства, вместо файтоните. 

Архив

Разрешението за използване на съществуващи електрически превозни средства изтече на 30 април 2024 г. Поради тази причина на островите започна да се извършва транспорт с 12 електрически микробуси с по-голям капацитет, които са безшумни и екологични. Въпреки това жителите на острова събраха 4 хиляди подписа с мотива, че микробусите, които наричат ​​"азманбус", увреждат атмосферата на островите.

Когато Голяма община Истанбул (ГОИ) пусна в експлоатация новите електрически микробуси преди Курбан Байрам, жителите на най-големия остров Бюуюкада протестираха, като реакцията им продължава да нараства.

Хората твърдят, че новите возила са твърде големи за улиците и алеите на Бюуюкада, които не са много широки. Тези превозни средства обикновено се използва от туристи, които идват на острова за дневни екскурзии. Таксата е 61 TL (3,40 лв) за туристи и 17 TL за жители на острова снабдени със специални карти. В натоварените дни се образуват огромни опашки на спирките. Микробусите вървят с 25 км/ч и са препълнени.

НТВ

Йозер Кангюл, президент на Културната асоциация на островите: „Въпросът с транспорта се обсъжда от няколко години. Тези микробуси не са подходящи тук. Не искаме на островът ни да има трафик като този в Истанбул. Все пак има нужда от транспорт на острова. Имаме хълмове, имаме отдалечени места, имаме хора, които не могат да ходят. Единствения проблем е, че превозните средства трябва са са по-малки, без да развалят духа и атмосферата на островите.

Президент на Асоциацията на приятелите на острова, Ибрахим Айджан: „Непрекъснато нарастващата окупация на брегове, пътища, паркове, площади, гори и други обществени земи на островите, хаосът с незаконните електрически превозни средства, незаконното строителство, околната среда, морето и замърсяване на горите, неконтролирано допускане на посетители, всичко това води до опасност от изчезване на мистичната атмосфера на Принцовите острови.

Призоваваме всички отговорни лица и институции, особено общината, да разрешат тези проблеми.“

НТВ

Актьорът и сценарист Левент Казак, който живее на островите, сподели в публикация, озаглавена „Отворено писмо до г-н Екрем Имамоглу (кмет на Истанбул) и обществеността“ в своя акаунт в социалните медии: „Сегашната електрическа система за таксита и електрически автобуси действително работи много добре, но лятното население се увеличава многократно. Сега са докарани 12 големи микробуса. Това са същите микробуси, използвани за маршрутки, които работят между кварталите в Истанбул, но тук те са електрически. Тези превозни средства очевидно са одобрени от екип, който не познава острова и никога не е стъпвал на него. Те не отговарят на духа на Принцовите острови. Ето защо настояваме, за връщането на по-малките електромобили използвани последните 4 години."

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?