1553

"Пророкът" Грозев: За Пригожин ще обвинят украинците, Путин няма да дойде на погребението

Лидерът на "Вагнер" и военните се скараха за Африка, твърди българинът

Каналите на „Вагнер“ в Телеграм потвърждават смъртта на Пригожин "в резултат на действия на предатели на Русия". Хм... може би не трябваше да казвам "Или Пригожин ще бъде убит, или ще има втори преврат".

Това заяви разследващият журналист Христо Грозев в коментар в социалните мрежи за смъртта на Евгений Пригожин, лидер на ЧВК "Вагнер".

"В следващия епизод: Официалното разследване на Следственият комитет на Русия ще "открие", че украинското Главно управление на разузнаването (ГУР) е поставило бомба, маскирана като подарък. Путин ще присъства на държавното погребение на "героя Пригожин" (Шегувам се. Путин няма да посмее да присъства)", написа Грозев.

По думите му в публикувания вече списък на загиналите пътници се отличава още едно име - Валерий Чекалов. "Страховит шеф на охраната на Пригожин, който наред с другите си задължения през годините е наблюдавал, тормозил и нападал журналисти, дръзнали да разследват шефа му", подчерта Грозев.

По-рано журналистът заяви, че след окончателното разпадане на отношенията с Вагнер през юни тази година Министерството на отбраната и Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия се опитват да вербуват колкото се може повече от най-добрите командири и наемници на Вагнер в частните военни компании като "Редут" и "Звезда", но много от бойците не са се отзовали.

"Съобщава се обаче, че вместо да вербува наемници за сражения в Украйна, контролираният от ГРУ "Редут" сега наема служители предимно за задгранични/африкански мисии. Свързаните с Вагнер канали обвиняват МО, че се опитва да отклони ресурси, за да замени Пригожин на доходоносните пазари", коментира Грозев.

"Така че основният конфликт между Пригожин и МО изглежда е свързан най-вече с бъдещето на "кураторството" на африканските/близкоизточните държави-клиенти (и пазарите на ресурси), а не с това как да се спечели войната в Украйна", добави той, отбелязвайки, че лидерът на "Вагнер" не е доволен от стечението на обстоятелствата.

БГНЕС припомня, че в началото на месец август българския разследващ журналист в Белингкат, пребиваващ в САЩ, заяви, че "след шест месеца Пригожин или ще бъде мъртъв, или ще има втори преврат".

"През януари миналата година казах, че Пригожин ще се обърне срещу Путин в рамките на шест месеца - и това просто се вмести в моите срокове. Путин излезе по телевизията и нарече Пригожин предател, всички знаят какво правят с предателите. След шест месеца Пригожин или ще бъде мъртъв, или ще има втори преврат", предположи тогава Грозев в интервю за "Файненшъл Таймс".

Грозев е подозирал, че опитът за преврат на "Вагнер" на 23 юни предстои в нощта преди това, защото е имало експлозия на телефонния трафик между висшите военни в Русия - съкровищница от данни, които Белингкат понякога получава срещу заплащане. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
тоя предател дето стъжни живота на трима млади българи,

тоя предател дето стъжни живота на трима млади българи,

24.08.2023 | 14:02

представящи ги за руски шпиони, най-обикновен мръсник!

Отговори
3 4
тримата млади “българи”

тримата млади “българи”

24.08.2023 | 15:41

са продажни и алчни руски гъ-зо-ве и ще изгният в английските затвори. Напълно заслужено!

Отговори
1 2
Гениален

Гениален

24.08.2023 | 10:28

Скоро гениалният Путлер ще инсценира разпада на Путлеристан, за да заблуди изгнилия Запад, че кочината се е разпаднала. Все по-гениални стават плановете му :)

Отговори
7 4
Пророк Грозньо

Пророк Грозньо

24.08.2023 | 10:24

За това ми плащат, да съм пророк. Бая парички изкарах.

Отговори
5 6
МH 17

МH 17

24.08.2023 | 10:02

”Готвача” го сготвиха, и то на висока температура! Руската ПВО има богат опит в сваляне на граждански самолети.

Отговори
9 3
Грозев ги познава отлично

Грозев ги познава отлично

24.08.2023 | 09:41

Цялата отвратителна същност на руския “елит”. От векове нищо не се е променило - убиват, тровят, ГУЛАГ. Империя на злото! Населена от из-роди и роби!

Отговори
7 6
Бум бум!

Бум бум!

24.08.2023 | 09:35

Аз пък чакам Путин да те поздрави чрез някой треторазряден килър така на шега за майтап щото си изсъхнал пън ,не че трябваш на няко ами се моташ ..

Отговори
6 7
БАХАЛЬОЛЬОТО ГРОЗЕВ

БАХАЛЬОЛЬОТО ГРОЗЕВ

24.08.2023 | 09:17

МАЗНЬО ГОРЗЕН БО.КЛУК

Отговори
8 7
БАХАЛЬОЛЬОТО ГРОЗЕВ

БАХАЛЬОЛЬОТО ГРОЗЕВ

24.08.2023 | 09:16

КАКТО Е КАЗАЛ КЛАСИКЪТ : " ТИ ЗА ЛУДОТО НЕ ПИТАЙ ТО САМО ЩЕ СЕ ОБАДИ!!!!!" И ТО СЕ ИЗОКА... КОЙ ГО БРЪСНЕ ЗА СЛИВА ТОЯ ГРОЗЕВ ТА ЩЕ НИ СЕ ОБЯСНЯВА.... ОСВЕН ПОСОЛСТВАТА.... У НАС НИТО Е ФАКТОР НИТО Е ТАЛАНТ НИТО Е ЛИЧНОСТ.... ТОЙ Е ЕДИН ОТ ПОРЕДНИТЕ БЪЛГАРСКИ БО.К.ЛУЦИ ТРОСКОТИ ИЗБУЯЛИ НА ЗАПАД ЗА ПАРИ И НИСКИ СТРАСТИ МАЙЦИПРОДАЖНИЦИ.... ЧУДЯ СЕ ЗАЩО ТЕЗИ ПОРЪЧКОВИ МЕДИИ НИ ЗАНИМАВАТ С ТОВА ТАМАГОЧИ... АЗ ПЪК МУ ПРЕДРИЧАМ ДРУГИ НЕЩА НА ГРОЗЕВ НЕ ПО РАЗЛИЧНИ ОТ НА ПРИГОЖИН.....А ДАНО АМИН!!!

Отговори
10 6
Пророк???

Пророк???

24.08.2023 | 09:06

Милионер,представящ се за журналист?? Работещ за чужди служби. Марица,закривайте си сайта, толкова сте "алтернативно надарени".

Отговори
8 8
Не само Пригожин,

Не само Пригожин,

24.08.2023 | 08:47

но и Валерий Чекалов, шеф на охраната му, също е герой на Русия. Други известни герои на Русия са министърът на отбраната Шойгу и Рамзан Кадиров, три пъти носител на високото звание.

Отговори
1 0

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?