Следвайте ни

Променят правилата за лов след скандала с убития от принц мечок

viber icon

Убийството на мечока Артур от австрийския принц Емануел фон Лихтенщайн накара румънския министър на околната среда Танжош Барна да обяви мярка, която забранява на чужденци да ловуват в Румъния, съобщава в. "Евениментул зилей", цитиран от БТА.

Прокуратурата започна разследване по подозрения в бракониерство, след като стана ясно, че австрийски принц е застрелял през март "по грешка" 17-годишен мъжки мечок, като платил за това 7000 евро.

Според неправителствени еко организации мечокът, наречен Артур, е бил най-голямата кафява мечка на територията на Румъния и живеел в див район, далече от населени места. Разрешението за лов, на базата на което бил застрелян, всъщност се отнасяло за по-малка женска мечка, която създавала проблеми в трансилванско село, посочват организациите.

Кафявите мечки са защитен вид и могат да бъдат убивани в Румъния само на базата на специално разрешение от министерството на околната среда, когато причиняват щети на стопанствата или застрашават населението.

Министърът на околната среда Танжош Барна заяви, че е направил промени в правилата, при които се разрешава убиването на защитени видове като мечки и вълци, така че да станат по-ясни. Той уточни, че намесата ще се извършва само от ловната асоциация, която отговаря за съответната зона, и заповедта ще бъде валидна за срок от 15 дни, а не за 60, както беше досега.

"Съвсем накратко: чуждестранните туристи няма могат да идват в Румъния на лов", подчерта министърът.

Той каза още, че ловният трофей - черепът и кожата на мечока Артур - остават в Румъния и че евентуалното им изнасяне от страната би представлявало наказателно деяние.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?