Следвайте ни

Промените в климата топят ледниците на най-високата планина в Турция

viber icon

Ледниците намиращи се на най-високата точка на Турция с надморска височина от 5165 м в планината Агръ (Aрарат) се топят поради изменението на климата.

Ледник с площ от 10,2 квадратни километра на върха на планината Агръ е от голямо значение за региона, каза за Анадолската агенция Огуз Шимшек, доцент в катедрата по география в университета Агръ.

Подчертавайки, че най-големите ледникови площи в Турция се намират на планината Агръ, Чимшек каза, че глобалното затопляне, чиито последици са ясно забелязани в Турция напоследък, е причинило топенето на ледниците в началото на юли и август, причинявайки свлачища в региона.

Шимшек отбеляза, че ледниковите стопявания, настъпили особено в потока Окюз от южната страна на планината Агръ, са ясно видими.

На височина 3500 м. в планината Арарат се е образувало Кратерно езеро в резултат на натрупването на ледникови води, стичащи се от планината във вулканична яма на кратера. Задействанa от ледниковото стопяване, влажната почва се стича по планинските склонове към жилищните райони в подножието на планината, добави Шимшек.

Арарат се намира в Североизточна Турция, провинция Агръ, на 16 km западно от Иран и 32 km южно от Армения. Състои от Голям Арарат – с височина 5 165 m и Малък Арарат – 3 914 m. Има около 30 ледника. Представлява заснежен конус на затихнал вулкан.

В библейската книга Битие се говори за планината като за мястото, където лежи Ноевият ковчег след Потопа, описан там. Това е свещена планина за Арменците, като тя се вижда и от Ереван. 

Първото българско изкачване на върха е от Туристическо дружество „Алеко“ – София през лятото на 1972 г.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?