71

Прокурори и съдии заседават в контейнери след труса в Хатай

След като земетресението с магнитуд 6,4 по Рихтер на 20 февруари нанесе тежки щети на сградата на съда в Хатай и я направи неизползваема, правните услуги в района продължават в контейнери, монтирани в градината на съда.

Земетресенията от 6 февруари, причиниха леки щети на сградата на съда в район Дефне, в южната провинция Хатай. Тя обаче стана напълно неизползваема след големия трус на 20 февруари.

АА

Прокурорите вземат показания от заподозрените в контейнер, докато съдиите вземат решения относно заподозрените в друг контейнер.

Имената и титлите на прокурори и съдии бяха написани на хартиени листове и окачени на вратите на контейнерите.

Тъй като съдът-контейнер няма арест, идващите за разпит заподозрени се държат в градинката под полицейски ескорт.

АА

Властите подчертаха, че съдебната служба продължава без прекъсване.

Един от контейнерите е създаден като „Бюро за кандидатстване за безследно изчезнали лица“. Хората, които не са успели да се свържат с роднините си след земетресението, могат да кандидатстват в офиса.

Хората също започнаха да печатат плакати със снимки на свои роднини, изчезнали след земетресенията, и ги закачиха в няколко части на града, с надежда да ги намерят.

В предварителните експертни доклади, изготвени след прегледите на останките, прокурорите в Хатай подчертаха, че повечето от срутените сгради не са били построени в съответствие с разпоредбите за строителство и земетресение.

В доклад за една от рухналите сгради в Антакия се посочва, че електрическите кабели са прекарани както през носещите колони на сградата, което е в пълно противоречие с разпоредбите.

В бетона се наблюдават раздробяване, влошаване и празнота, се посочва в доклада, като се добавя, че подобни проблеми са открити в повечето от сградите, превърнали се в руини.

В друга провинция, засегната от земетресение, адвокатската колегия Адияман, заедно със Съюза на турските адвокатски колегии, поставиха щанд пред сградата на съда, за да предоставят информация и правна подкрепа на оцелелите от земетресението.

Граждани, чиито къщи са пострадали или срутени от смъртоносните земетресения, могат да подадат наказателна жалба до прокуратурата в контейнера с помощта на адвокати.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?