49

Произвеждат по 1,2 мегавата електроенергия на час от боклука в Източна Турция

Депото за твърди битови отпадъци в Битлис, Източна Турция е произвело 10 000 мегавата електроенергия от боклук по проекта за нулеви отпадъци в страната, национална инициатива за рециклиране, стартирана от първата дама Емине Ердоган.

Твърдите битови отпадъци и отпадъците от опаковки като алуминиеви кутии, пластмаса, хартия и картон, докарани до съоръжението, се разделят според техния размер и вид и след това се подготвят за рециклиране чрез оформяне на бали. Медицинските отпадъци, донесени от болниците, се стерилизират в парни машини и се пречистват от микроби, което спомага за опазването на околната среда.

С тази екологична инвестиция, съоръжението допринася както за заетостта, така и за производството на енергия за опазване на природата и рециклиране.

Мениджърът на проекта Муса Тютюн заяви: „Нашата цел е да увеличим производството на енергия от боклука, като същевременно опазваме околната среда. Нашето съоръжение е създадено в рамките на програмата за предприсъединителна финансова помощ на ЕС."

„Бюджетът на нашия проект е приблизително 12 милиона евро, от които 9 милиона евро са предоставени от ЕС, а останалите 3 милиона евро са получени чрез дългосрочен банков заем от общините-членки, в провинция Битлис“, обясни още той.

„Ние пуснахме в експлоатация това съоръжение през 2011 г. От тогава приблизително 450 000 тона боклук са били обработени в нашия комплекс. Произвеждаме по 1,2 мегавата електроенергия на час от боклука, който съхраняваме", допълни Тютюн.

„В нашето съоръжение има пречиствателна станция за вода, наречена мембранен биореактор. Ние пречистваме силно замърсените отпадъчни води и ги правим годни за пиене и за по-нататъшна употреба."

„Отпадъците от хартия, картон, пластмаса и метал се събират и изпращат в съоръжения за рециклиране в различни райони. Изхвърлените опаковки също се събират от предприятия, обществени институции и пазари и се изпращат за рециклиране по-късно, след като бъдат пресовани в бали тук. Годишно 250 тона отпадъците се събират и допринасят за икономиката“, заключи Тютюн.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?