Следвайте ни

Произведоха спрей за нос, предотвратяващ самоубийства

viber icon

„Spravato“ е одобрен като първи антидепресант за склонни към самоубийство хора, тъй като лекарите стават все по-загрижени за ефекта на COVID-19 върху психичното здраве на населението.

„Одобрението на Службата за управление на храни и лекарства означава, че бързодействащият спрей за нос ще бъде достъпен за хора със самоубийствени мисли и план за тяхното привеждане в действие“, заяви Мишел Крамър, вицепрезидент на американското звено по невронаучни изследвания на J & J. 11% до 12% от 17 милиона американци имат сериозно депресивно разстройство със самоубийствени мисли, според „Медикал Експрес“.

„Spravato“ се използва от около 6 000 души за устойчиво лечение на депресия след одобряването му през март 2019 г. Решението на J&J да го изследва при депресирани хора, активно обмислящи самоубийства, е тенденция сред производителите на лекарства, които рутинно изключват пациенти от подобни опити.


Част от мотива зад решението беше, че способността на препарата да действа бързо може да означава, че работи по различен начин от по-старите антидепресанти, които могат да отнемат седмици, за да повлияят, каза Крамър. Проучванията сочат, че тези, които получават лекарството, имат бързо намаляване на тежестта в мисленето си, въпреки че резултатите не се различават по статистически значим начин от тези при пациентите, получаващи плацебо.

Америка беше подложена на криза в самоубийствата още преди пандемията, като процентът е нараснал с 30% от 1999 г. до 2016 г. Но физическата дистанция и социалната изолация заради карантината могат да изострят съществуващите проблеми на хората или да доведат до нови.

"Сравнително бързо в рамките на няколко седмици видяхме, че доста хора се стабилизират след вземане на лекарството", каза Крамър.

„Spravato“ е близък химически братовчед на анестетичния кетамин, който се различава от съществуващите антидепресанти, тъй като действа върху глутаматната система в мозъка, а не върху серотонина или норепинеферина, предава БГНЕС. Учените работят за по-доброто разбиране как лекарството помага на пациентите и защо действа толкова бързо.

Одобрението на лекарството миналата година бе първият голям пробив в лечението на депресията от 1987 г. Оттогава президентът Доналд Тръмп настояваше, че препаратът има потенциал да ограничи самоубийствата на ветерани, но медицинският съвет по въпросите на ветераните одобри употребата на лекарството само в лимитирана серия. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?