Следвайте ни

Прогноза: Западът е пас и конфликтът в Нагорни Карабах пак ще бъде замразен

viber icon

Доц. д-р Любов Минчева, международен анализатор и преподавател в СУ “Св. Климент Охридски”

В началото на 90-те години на миналия век конфликтът между Армения и Азербайджан беше по-скоро локален, а в момента е регионален. Очаква се нарастваща дипломатическа активност между различни сили, която ще възпроизведе сценария от предишните три десетилетия. Много ще се говори за конкретни стъпки, но нищо няма да се постигне и всичко ще се върне отново в позиция на замразяване на конфликта. Армения има силно лоби в редица западни страни и то ще се активизира да съхрани постиженията си през годините, които се налагат през годините като исторически и териториален факт. Минската група, съпредседателствана от Франция, Русия и САЩ, практически носи основна отговорност за управлението на кризата още от началото на конфликта през 90-те години. Групата обаче не направи нищо съществено за решаването или регулирането му.

Така в момента на сцената за дипломацията за разрешаване на споровете излизат Русия и Турция, които имат различни очаквания и различни цели. Москва обаче може да играе с две основни стратегии - да се противопостави на Анкара и да навлезе в конфликтационна дипломация или да интегрира исканията на Турция и да използва т. нар. дипломация на изтощаването.

Очакваното и най-реалистично развитие на нещата е ново замразяване на конфликта. При тази сдържана позиция на Запада е вероятно да се търси такъв вариант.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?