4020

Професор Христова: Детето с морбили може да е ваксинирано само по документи

4-годишното дете, което стана първият случай на болен от морбили у нас за тази година, може и да е било ваксинирано само по документи. Това коментира пред NOVA директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова, която уточни, че детето няма антитела.

"В между 1 и 5% от случаите хората образуват много за кратко антитела срещу болестта, а след това те изчезват. Съществува и възможност, която обаче не може да бъде доказана, че пациентът е бил ваксиниран само по документи", допусна проф. Христова. "Докато са единични случаи, опасност няма", увери експертът. 

Организация за пръскане срещу кърлежи има, това са процеси, които се следят. Със затоплянето се появяват и кърлежите. Почти цялата страна е обхваната от пръскания срещу паразити. Много силно варира процентът на заразените кърлежи. Парковете с по-висока и гъста растителност са с повече кърлежи. Това заяви директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в ефира на Нова телевизия. 

По думите и лаймската болест се лекува с две седмици антибиотици. "Не се препоръчва химия за профилактиката. Това води до резистентност. Прави се, ако кърлежът е доказано заразен", уточни тя. 

"По-заразени са по-възрастните форми на кърлежите. Ларвите и нимфите носят много ниска заразеност", заяви тя. 

Попитанa за бактерията краб, проф. Христова обясни, че този патоген много бързо се адаптира. "Ние сме в догонваща позиция. Има нови антибиотици, които са тъкмо пуснати на пазара и вече има резистентност. Има видове антибиотици, които се изписват в краен случаи. Това е един от големите проблеми и основна заплаха за човечеството", категорична е проф. Христова. 

Относно случаите на коклюш в България, от началото на годината те са достигнали 70, каза вчера  държавният здравен инспектор. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?