46

Проф. Герхард Мангот: Правителствата не смеят да кажат колко ни струва отказът от руския газ

Разговаря БойчоДамянов, Виена

Пр​оф. Герхард Мангот е един от най-видните европейски експерти по проблемите на енергийната сигурност и Източна Европа, политолог в университета в Инсбрук, Тирол. Съветник е в Австрийския институт за международна политика.  

- Как е обезпечен днес с газ Европейският съюз?    

-  В настоящия момент - сравнително добре. Всички газови хранилища са запълнени, но има различия по отделните страни. В Германия запасите стигат за два месеца, в Австрия - за четири. Най-уязвимите страни в ЕС са Германия, Австрия, Словакия, Чехия и Унгария. Тази година просто имаме късмет, че есенните температури са меки и потреблението на газ е по-ниско в сравнение с други години. Имаме известно основание да предположим, че ще можем да изкараме тази зима без нормиране и режим. 

- Може ли Европа да се успокои и да отдъхне? 

- Не съвсем. Ако зимата се окаже студена, споменатите страни ще изпразнят напълно своите запаси и през 2023 г. няма да могат да ги възстановят напълно, тъй като количествата газ, които ще постъпят от Русия, ще бъдат незначителни. И този процес вече започна преди три месеца. Днес постъпват само около 42 млн. куб.м в денонощие. Прогнозата е, че следващата зима ще е студена и това количество ще бъде недостатъчно, затова е рано да се успокояваме. Показателно ще бъде дали ще се справим със снабдяването през зимния период 2023/2024 г. Тогава ще можем да теглим чертата и да направим съответните изводи доколко е устойчиво газоснабдяването в ЕС.

- В западните медии тази тема не се засяга. 

- За съжаление, е така. Постоянно се говори, че трябва да търсим алтернативни доставчици, но напълно отсъства честната и открита дискусия, обсъждането на темата за цената, която плащаме. Колко ни струва досега купеният газ и колко повече продължаваме да плащаме в сравнение с ония 300-400 евро за 1000 куб.м, които плащахме на Русия допреди няколко месеца. Това е много съществен въпрос, който трябва да бъде зададен на управляващите: 

С цената на какви финансови разходи се озовахме в днешната ситуация?   

За да станат ясни действителните разходи, към платежите за доставките на газа трябва да добавим и раздадените помощи на фирми и домакинства. И тогава правителствата да кажат на своите граждани какви допълнителни разходи сме направили, колко ни е струвал отказът от руския газ и замяната му с  алтернативни доставчици. Но повярвайте ми, никога нито едно европейско правителство няма да направи това, защото ще си навлече недоволството и негодуването на населението. Но нека да погледнем нещата и в глобален мащаб и да зададем още един въпрос: За сметка на кои страни ЕС получи тези количества газ? Имам предвид втечнения природен газ (ВПГ), закупен на международните пазари през последните месеци, при това на много високи цени. Това предизвика съкращаване на доставките на ВПГ в много от развиващите се страни, които не можеха да си позволят такива високи цени и се принудиха значително да съкратят вноса, което предизвика съответни сривове в разпределението и потреблението. 

- Високите цени на енергоносителите не са ли вредни и за самия ЕС, увеличавайки себестойността на европейската експортна продукция на международните пазари?  

- При всички случаи! Нещо повече, ръстът на цените на европейската продукция ускорява и инфлационната спирала. Тя неслучайно днес е вече толкова висока и продължава да расте. Това ощетява силно населението на ЕС и също трябва да се има предвид, когато се прави равносметка за вредата от това, че се отказахме от руския газ. Ако се направи обективен и честен анализ на всички щети, които си причинихме, като се преориентирахме към неруски доставчици, то резултатът няма да е весел. 

- Не започна ли Русия да съкращава обема на подавания газ?

- Нека да направим някои уточнения и разграничения. Русия започна да съкращава доставките по "Северен поток 1", отначало с 40%, после с 80%, но след като ЕС въведе спрямо нея санкции и напълно прекрати доставките по Ямалския газопровод. В отговор на това Русия започна да съкращава доставките по газопровода, който минава през Украйна, и сведе обема до 42 млн. куб.м в денонощие, при договорени 106 млн. куб.м. А сега, след терористичните атаки на "Северен поток 1" и "Северен поток 2", дори и да и иска, Русия вече не е в състояние да възобнови доставките на газ в Европа.

- Има ли изход от тази ситуация?  

- Струва ми се, че няма. Възобновяването на доставките на газ от Русия не е на дневен ред. Всяка отделна страна от ЕС ще търси по някакъв начин възможности сама да се оправя. Някои ще успеят да го сторят по-бързо, на други ще им е нужно повече време, да речем, 4-5 години. Със сигурност мога да кажа, че Русия и "Газпром" през следващите няколко години няма да бъдат сред приоритетните доставчици на газ в Европа, това време безвъзвратно отмина.

- Според Вас преходът към други доставчици на газ ще предизвика поскъпване, инфлация и сътресения в европейската икономика?  

- Да, независимо от това, че ценовият пик от последните месеци ($3900 за 1000 куб.м) донякъде се понижи в резултат на запълнените хранилища и на мекото време, цената ще си остане на много високо равнище ($1200 за 1000  куб.м), особено ако през следващата година хранилищата бъдат напълно изчерпани, тя дори ще скочи нагоре. И това трябва да се очаква и да се има предвид от промишлеността и домакинствата. 

- Китай получава от Русия газ по много по-ниски цени. Това го прави значително по-конкурентоспособен на международните пазари. 

- Безспорно! Китай има и много по-диверсифициран енергиен внос както по отношение на нефта, така и на въглищата и на газа. През последните години той също много инвестира в създаването на възобновяеми енергии. Китай има много благоприятна и стабилна енергийна структура. Поради това натоварването върху китайската промишленост заради повишената цена на газа ще бъде много по-слабо в сравнение с това в ЕС. Още по-слабо тези отрицателни натоварвания ще се отразят върху американската промишленост.  

Конкурентоспособността на европейските предприятия ще пострада много силно

Това ще доведе и вече води дотам, че редица европейски производители затварят и изнасят своите заводи в други страни и континенти. Губят се работни места, увеличава се безработицата. Бедата е в това, че тази тема напълно отсъства във водещите медии, сред обществеността и в политическите дебати. Дори по-лошо, политиците правят всичко възможно да възпрепятстват поставянето и обсъждането на тези въпроси. 

- Как са нещата на югоизточното европейско направление, на Балканите, в България, в Турция?  

- Русия със сигурност няма намерение да намалява или прекъсва подаването на газ по тръбопроводите "Турски поток" и "Син поток". В момента се водят преговори за строителството на още една паралелна тръба през Черно море към Турция, с оглед в страната да се създаде нов газов хъб за по-нататъшни продажби в Европа. Въпросът е дали европейските страни ще се съгласят да купуват руския газ в Турция. САЩ са категорично против и не им разрешават. Тези неясноти засега възпрепятстват окончателното одобрение на проекта.

Какви количества подава "Турски поток" в Европа? 

- Сегашният му капацитет е 15,75 млрд. куб.м годишно, това е около 4% от потреблението на газ в ЕС. Нужни са допълнителни количества, което прави целесъобразно изграждането на нови мощности.

- Какви други възможности има ЕС за справяне с енергийната криза, в която сам се е поставил? 

- Няма много възможности. Днес обемът на газа, който ЕС получава от Норвегия, е най-високият, който въобще е възможен. Естествено, Норвегия

го продава на възможно най-високата цена и в момента печели огромни пари. 

Алжир увеличи обема на доставките в Италия. Испания също получава газ от Алжир, но в по-малки количества, заради политическите противоречия с Испания, която изразява намерение да признае своята бивша колония Западна Сахара за част от територията на Мароко. Алжир през цялото време поддържа фронта Полисарио, който се бори за създаване на тази територия на независима Сахарска арабска република. Испания получава големи количества ВПГ, повече отколкото са <210> необходими, но големият проблем е, че липсва необходимата тръбопроводна инфраструктура през Франция за доставката му в Германия, а французите въобще не бързат с изграждането на такава тръба. Най-големите обеми ВПГ, които получават страните от ЕС, идват от САЩ.  

- Каква е цената на американския газ в Европа?  

- Възможно най-висока. Това са частни фирми и те доставят ВПГ в онези точки на света, където им дават най-висока цена. Американското правителство не може да им нарежда по какви цени да продават в Европа и те са на лов за максималната печалба. В самите САЩ цената на газа е многократно, близо пет пъти по-ниска от тази в ЕС. Това прави експорта на американските стоки на международните пазари много по-изгоден и конкурентоспособен. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
За тва

За тва

02.12.2022 | 21:37

Мъ ти и да имаш пъри тва не моеж да го кажеш Щото си чифут нагъл еврейн и куманистЗа тва

Отговори
0 2
Евроидиот

Евроидиот

02.12.2022 | 18:37

Струва ни лека топлинка отвътре и много студинка отвън. За нас това ни стига.

Отговори
2 2
.      .        .

. . .

02.12.2022 | 18:33

Полезен и***т

Отговори
2 2
Надо кушать

Надо кушать

02.12.2022 | 17:32

4000?

Отговори
1 2
И я тва питам Еврейските геювиндий

И я тва питам Еврейските геювиндий

02.12.2022 | 16:48

Другаря Герхард задава трудни въпроси на който Еврогейските еврейски правителства нищът да отговарят като пияни студенти на семестратиален изпит Имат пачки във джоба си ама кът заклети чифути не им съ дават Ако да смъкнати от гърба на Европейския данъкоплатец Мълчание чифутско Като пред портите на почивните станции на чичко Итлер

Отговори
2 2
Ковидчо:

Ковидчо:

02.12.2022 | 15:29

Еврогейофилите, `що не коментирате, бе??!!

Отговори
4 2
Ssss

Ssss

02.12.2022 | 16:35

Оф! Аз ако имах пари да си платя тока щях веднага да напиша ,че на този майка му е комунистка, баща му евреин, баба му веднъж казала ,че утре ще е ясно пък то заваляло и ,че ръси само гнусни кремълски лъжи. А и котката му не нито черна, нито лесбийка, нито някой котарак я е насилил преди 15 г. Ама как да стане като съм на студено и без интернет...

Отговори
0 3

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?