3906

Проф. Герхард Мангот: Европейски предприятия се изнасят в САЩ, където газът е 4 пъти по-евтин

Говори експертът по проблемите на енергийната сигурност и Източна Европа

Проф. Герхард Мангот е един от най-видните европейски експерти по проблемите на енергийната сигурност и Източна Европа. Преподава политология в университета в Инсбрук, Тирол. Съветник е в Австрийския институт за международна политика и чест събеседник в най-големите телевизионни канали и медии.

Интервю на Бойчо ДАМЯНОВ

 

- Проф. Мангот, каква е в момента обстановката в енергийния сектор в Европейския съюз?

 

- Цената на природния газ е около 300 евро за 1000 куб.  метра, доста по-ниска от това, което имахме напоследък. Спадането стана възможно, защото има достатъчни количества в хранилищата, те са запълнени на 85-90 процента. Независимо от досегашните ниски зимни температури, дори и да се задържат още известно време така, няма да има проблеми с газоснабдяването.

 


- В каква степен ЕС успя да намали дела на руския газ в потреблението?

 

- Делът на руския газ падна под 10%, което е сериозно намаление в сравнение с предходни години. Но веднага трябва да добавя, че вносът на руски втечнен природен газ се увеличи и вече почти се изравни с количествата тръбопроводен газ, който постъпва по “Турски поток“ и по тръбопровода „Трансгаз“ през Украйна. В сравнение с 2021-ва 

 

вносът на втечнен газ от Русия през 2023-та се увеличи с 40%, 

 

което осигурява на Москва постъпления в размер на 6 милиарда евро годишно. Това е ново, силно открояващо се развитие в рамките на газовия пазар в Европа - освен двата тръбопровода, Русия приложи и още един способ за износ на природен газ в ЕС - чрез танкери.

 


- Вероятно сегашните по-ниски цени ще се отразят по-благоприятно и на пострадалата напоследък европейска промишленост?

 

- Цената в момента наистина е по-изгодна за европейските промишлени предприятия, за тяхната конкурентоспособност на международните пазари, но искам да подчертая, че в САЩ цената на природния газ е 4 пъти по-ниска в сравнение с Европа и е около 80 долара за 1000 куб. метра. При такава разлика е естествено, че за ЕС е невъзможно да конкурира произведените в Америка промишлени стоки - нашите издръжки са далеч по-високи от тези в САЩ. Това силно ощетява производителите в Европа и доведе до сериозен проблем - много европейски промишлени производители закриха своите предприятия в Европа и ги пренесоха в САЩ и други страни на света.

 


- А как се оправят тези компании, които останаха в Европа?

 

- Някои фалираха, други успяха чрез въвеждане на нови енергоспестяващи технологии да компенсират донякъде вредите от високите цени на енергоносителите. Това пролича и от спадналото потребление на газ в промишления сектор.

 


- Как се отразяват военните действия в Украйна върху днешната енергийна ситуация в Европа?

 

- За страните от Централна Европа, включително и Австрия, има неблагоприятно влияние. През Украйна все още минава един от главните тръбопроводи с руски газ към Европа. Въпреки войната, засега не е имало щети или прекъсване на доставките. Проблемът е, че транзитното споразумение между Русия и Украйна, което беше подписано през 2019 година с посредничеството на Ангела Меркел, тогава още канцлер на Германия, изтича в края на тази година. Днес редица високопоставени украински чиновници заявяват, че не желаят то да бъде продължено.

 

Ако го прекратят, това ще навреди на редица страни, които получават руски газ 

 

по украинския тръбопровод. Възможно е да е една от поредните заплахи, на които сме били свидетели досега, тъй като и самият Киев ще загуби изцяло постъпленията от транзита, а те не са никак малко. Страните от ЕС, които са заинтересовани и в бъдеще да получават руския газ, упражняват натиск върху Украйна, за да продължи споразумението с Русия.

 


- Как се развива „зелената енергия“, възобновяемите източници? Стана известно, че френското правителство е взело твърд курс за по-нататъшно развитие на атомната енергетика?

 

- В ЕС, най-вече във Франция, предстои нарастване на производството на електрическа енергия от АЕЦ. Броят на атомните централи във Франция ще се увеличава през следващите години, а на много от наличните се налага да бъде направен основен ремонт и да бъдат преоборудвани. Заради сухите лета през последните години някои от френските АЕЦ бяха спрени, тъй като ниското ниво на водата в реките създаде трудности в охлаждането на реакторите. Ако летните суши продължат и през следващите години, това ще се отрази отрицателно на обема на произвежданата в страната електроенергия. Може да се каже, че количеството на АЕЦ ще расте, но част от вече построените съоръжения ще бъдат спрени за ремонт или поради недостиг на вода.

 


- Ремонтираните рано или късно ще влязат в действие?

 

- Разбира се, но след 3-4 години. И тогава делът на атомната енергия в ЕС отново ще се увеличи, особено след като Еврокомисията, странно защо, класифицира АЕЦ като източници на „зелена енергия“. Така, поне на хартия, делът на „зелената енергия“ в ЕС нарасна.

 

- Означава ли това, че относителният дял на възобновяемите източници ще намалява?

 

- Увеличението на АЕЦ се прави с цел намаляване на потреблението на нефт, газ и въглища, но абсолютният обем на водата, слънцето и вятъра ще расте за сметка на въглеводородните източници.

 


- При тези условия има ли шанс за АЕЦ „Белене“ в България?

 

- От гледна точка на новите условия в ЕС има, но отдавна не съм чувал нищо за този проект и не разполагам с никаква актуална информация.

 


- Как се отразяват събитията в Близкия изток върху цената на нефта в света?

 

- Наистина, цената на нефта леко се покачи вследствие на въоръжените атаки на йеменските хути срещу търговски кораби в Червено море. Ако нападенията не престанат, а САЩ и Великобритания продължат ударите срещу хутите, това 

 

би покачило цената на нефта през следващите седмици 

 

една степен нагоре. Ако ударите дадат резултат и активността на хутите отслабне, очаквам цената отново да се върне на предишното си равнище. Засега информацията е, че хутите все още разполагат със значителни количества въоръжение и ракетна техника, което им позволява да продължават атаките.

 


- Какво целят с тези атаки? Казват, че Иран стои зад хутите?

 

- Те съгласуват своите бойни действия с Техеран, но действат до голяма степен самостоятелно. В случая се опитват да издигнат своята позиция сред Арабския свят и да покажат, че са в състояние да повлияят на корабоплаването в такава важна световна търговска артерия като Червено море и Суецкия канал.

 


- Каква е ползата им от това, след като ги бомбардират и им нанасят загуби?

 

- По този начин те се представят пред ислямския свят като страна, която най-силно се застъпва за палестинския народ, когато Израел води срещу него унищожителни военни действия в Ивицата Газа. Важното е да не се мисли, че хутите са безпрекословни изпълнители на указания от Иран. Те имат достатъчно свобода на политически и военни действия.

 


- Как оценявате днес развитието на процесите в Молдова на фона на войната в Украйна?

 

- Правителството еднозначно провежда прозападна политика и води преговори за присъединяване към ЕС. В областта на политиката за сигурност нараства сближаването с НАТО. Ако този курс продължи и в бъдеще, Кишинев ще получава от ЕК значителни финансови помощи, както и търговски облекчения, които дори ще надхвърлят договореностите от съглашението за асоциация.

 


- А ролята на Русия в Молдова?

 

- Русия губи все повече позиции. Има известно влияние върху вътрешната политика, но докато руската армия не установи контрол върху Одеска област, за Молдова не съществува сериозна политическа или военна опасност. Нападение от страна на Приднестровието върху западния молдавски бряг на Днестър също е напълно изключено. Въпреки че ще чуете разни експерти да твърдят, че 

 

Молдова е следващата жертва на Москва, но това е доста абстрактно.

 

 Русия няма нито сухопътна, нито морска граница с Молдова. За да стигне по въздух <210>, е необходимо да прелети над територията на Украйна.

 

- Какво бихте казали за протестите на фермерите в Германия? 

 

- Германското „светофарно“ правителство взема печални решения и води странна политика. Напоследък премахна помощите и обезщетенията за фермерите, които трябва да издържат на острата конкуренция в ЕС, а също и на международните пазари. А сега и на по-евтиния внос на зърно от Украйна. Правителството се опитва със съкращения в социалните разходи да запуши отворилия се минус в бюджета, но едновременно с това продължава да оказва все по-голяма финансова и военна помощ на Киев. Това засилва тревогите и ускорява недоволството и гнева на хората -

 

защо пестят за наша сметка, а изпращат парите в Украйна?

 

 Ако тези настроения се разпространят и сред други професионални групи, като например заетите в транспорта, може да се стигне и до общи социални протести.

 


- Шолц каза, че нямало да съкращават социалните помощи?

 

- Не съвсем. Той уклончиво заяви, че нямало да се стигне до премахване на социалната поддръжка. Но тук е вече въпрос на дефиниция - какво означава това и къде е границата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
ЧИ ФУТИТЕ ПЪР ДЯТ

ЧИ ФУТИТЕ ПЪР ДЯТ

05.02.2024 | 00:29

И ГАЗ КОЛКОТО ИСКАШ! МИРИЗЛИВ ;) ПОДЧОВЕЦИ, КОГА ЩЕ МАХНЕТЕ ЕДНА 0 ОТ ДОЛАРА? :)

Отговори
1 1
Вииииииии Аграта

Вииииииии Аграта

03.02.2024 | 21:11

Ти я ти я посях в гъъъъъъзъъъъъъТИ

Отговори
0 0
Как ще платим сметката на наркомана Зеленски

Как ще платим сметката на наркомана Зеленски

03.02.2024 | 20:41

Страхотни празненства, задето ЕС успя да изнуди изнудвача Виктор Орбан и го принуди да каже „да“ на новия пакет от €50 млрд. подаръци за Украйна. Тоест пореден автогол, представен ни отново като победа. Дори потиснатите и обеднели фермери, които обсаждат Брюксел, за да се противопоставят на европейски еднолични строги икономии, нелоялната конкуренция на украинската пшеница, лудите цени заради войните, които ЕС подхранва, не са достатъчни, за да накарат шофьорите на лудия автобус, който наричаме Европа да си отворят очите. Тези идиоти не осъзнават, че надуват платната на най-лошия фашизо-национализъм и чрез “брюкселски инструменти” се качват на гърба на разбитата средна класа, смачкания малък и среден бизнес, изпадналите в социална ексклузия заради робския труд и безработните. И не чуват обидния писък на онези €50 млрд., изпратени на една фалирала, корумпирана и чужда на ЕС държава, в допълнение към 110-те, които вече ѝ бяха дадени от 2022 г. насам, за да я поддържат изкуствено жива още малко и да финансират нови контраофанзиви с още 500 хил. резервисти, които да бъдат изпратени в месомелачката.

Отговори
10 2
Фрути Трути

Фрути Трути

03.02.2024 | 20:25

Пробвах виаграта ти И даже ти осемених дебелия чиииииифутски ГъъъъъъЗ Ся трябва да очакваме Ко ша съ роди

Отговори
2 3
Другаря Герхард

Другаря Герхард

03.02.2024 | 20:20

Кък убаво го казва Направо топ в топ Във Америката няма веке и индианци който да диктуват цената на газта Отрочетата на чииииииифутите Родшилд и Шорош вършат тая работа вместо тях Нали Вашку Дъ Гамата и Америкото Ди Диспучи със всичките им главорези и чииииииифутски кучета свършиха тая работа

Отговори
6 3
Е гати малоумниците

Е гати малоумниците

03.02.2024 | 20:18

отрязаха си газопроводите ,за да си унищожат промишлеността и загубят пазарите си !

Отговори
10 2
rtyrt

rtyrt

03.02.2024 | 19:51

Хора, пробвахте ли новата виa`гpa?, просто е сyпер: в пъти по-ефeктивна, повече cпepма, по-ярки усещания, лекува болести и е бeзопаcна на всяка възpаст, това подобри се.кса ни и спаси брака ни. Отново се почyвствах мъж, прочетете сами на какво е cпоcобна------> mub.me/bioex

Отговори
0 3
Хм…

Хм…

03.02.2024 | 18:44

Да бе. Атомната енергия не била зелена, а унищожаващите хумуса фотоволтаици са. И перките обезобразяващи пейзажа. И язовирите нарушаващи естествения хабитат и терени. И защо като ще се горят въглеводороди и произвежда въглероден двуокис единственото решение трябва да е природен газ? Защото е по-лесно, затова.

Отговори
9 1
Идииди

Идииди

03.02.2024 | 18:37

Така де !

Отговори
4 0
МАРКО

МАРКО

03.02.2024 | 18:21

СКОРО В ЕВРОПА ЩЕ ИМА ЛЕДЕНА ЕПОХА ЗАТОВА БЯГАТ ХОРАТА ТУК ОСТАВАТ САМО НЕЩАСНИЦИТЕ

Отговори
9 2

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?