49
Следвайте ни

Проф. Александрова: Новият вариант на COVID-19 е много по-опасен, има 32 мутации

viber icon

Новият вариант от Южна Африка е много по-опасен от досегашния, защото има 32 мутации, съобщи проф. Радостина Александрова от БАН по БНТ. Той е разпространен в република Южна Африка, Ботствана и Хонконг. Мутациите му са в S-белтъка – това е шипчето, с което вирусът се захваща за клетката.

За сравнение - вариантът, който причини Четвъртата вълна има само 16 мутации.

"Това не трябва да предизвиква паника", каза проф. Александрова. Според нея, важно е прилагането на ваксината да стане в широк мащаб и в много кратък срок. 

"Колективният имунитет е трудно осъществима задача, заради големия брой мутации, вече трябва да постигнем защита в над 85-90 процента от хората, ще има нови варианти на вируса във всички случаи", допълни проф. Радостина Александрова. 

Световната здравна организация свиква спешна среща днес, на която ще бъде обсъждан новия вариант на Ковид-19. Очаква се да му бъде дадено като име буква от гръцката азбука.

Великобритания обяви, че спира полетите от Южна Африка и още пет африкански страни, а пътниците от тях ще подлежат на задължителна карантина.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

26.11.2021 | 16:22

ПОРЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ КОВИДА Е ЧОВЕШКО ДЕЛО--ВСЯКА ГОДИНА ГО УСИЛВАТ И ГО ПРАВЯТ ВСЕ ПО-ЗАРАЗЕН И СМЪРТОНОСЕН НАЙ-ВЕЧЕ--ПУСНАЛИ СА И ВАКСИНИ ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ АКО НЯКОЙ ГО ПРЕСКОЧИ КОВИДА-ВАКСИНАТА ДА ГО ДОВЪРШИ СЛЕД ВРЕМЕ--ИНАЧЕ НЯМА ЛОГИКА ДА НИ ЗАРАЗЯВАТ-А ПОСЛЕ ДА НИ СПАСЯВАТ С ВАКСИНИ

Отговори
2 1
До САМО ПРИМЕР - виж сам какво пише за твоя Рон ДеСантис - краен абзац

До САМО ПРИМЕР - виж сам какво пише за твоя Рон ДеСантис - краен абзац

26.11.2021 | 16:18

Губернаторът Рон Десантис обаче отмени всички антипандемични мерки. Вместо да се концентрира върху призиви за ваксинация, сега той говори основно за лекарството “Регенерон”, с което бившият президент Тръмп беше лекуван миналата година. “Това е най-ефективният метод за лечение на заразените”, казва Десантис. “Ако се приложи навреме и правилно, рисковете да бъдете лекувани в болница намаляват със 70 процента.” Мобилен екип ще разпространи лекарството в целия щат, обеща републиканецът, без да дава повече подробности. 14-годишната Марион Бейкър от Мисури вероятно ще се справи и без “Регенерон”. И тя не е искала да се ваксинира. Но сега от болничното легло призовава: “Ваксинирайте се, за да не се озовете в болница и да можете да дишате свободно!”.

Отговори
0 0
До САМО ПРИМЕР - виж сам какво пише за твоя Рон ДеСантис - краен абзац

До САМО ПРИМЕР - виж сам какво пише за твоя Рон ДеСантис - краен абзац

26.11.2021 | 16:20

освен това цената на лечението на Тръмп беше хилядарки в долари и дали за всеки американец ще осигурят хилядарките за РЕГЕНЕРОНА

Отговори
1 0
Нямам вече нито думи,нито нерви

Нямам вече нито думи,нито нерви

26.11.2021 | 12:51

Тя стана една,не е за разправяне.Моля се да дайде Всевишния и най-накрая да оправи тази бъркотия.

Отговори
1 0
Ваня

Ваня

26.11.2021 | 11:05

Как не се намутирахте та не спряхте бе, каква мафия НЕНАЯДЕНА само.

Отговори
4 1
Само пример

Само пример

26.11.2021 | 09:28

Цъкнете в търсачката името Рон ДеСантис и вижте как Флорида се справя с Кромид 19......

Отговори
3 2
ФАКТИ

ФАКТИ

26.11.2021 | 08:42

В Африка са ваксинирани 6% и интересно защо нямат никакви проблеми с К19!, за разлика от най-набодения континент Европа, където в момента почти всички държави са в локдаун или готвят такъв!

Отговори
9 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?