49

Продават уникален зелен мед в Турция за над 1300 лв./кг

Уникален зелен мед, който беше открит в село с население от 89 души в област Ардануч в Артвин, Североизточна Турция, се продава за 20 хиляди лири (1355 лв.) за килограм.

Започна работа за регистрирането на собствена марка за зеления мед, открит в платото Аксу на надморска височина от 2800 метра в село Зекеря, в окръг Артвин предаде турската агенция Ихляс Хабер (ИХА). 

За меда, който е зелен на цвят, за разлика от известния мед в жълти и кафяви тонове, бе сформиран научен комитет с членове от Техническият университет Карадениз и губернаторството на Артвин, областния управител.

Предвижда се брандирането на зелен мед след проучвания за ефектите му върху човешкото здраве и причините цветът му да е зелен.

Жителите на село Зекеря, което има 25 домакинства и население от 89 души, продължават да се препитават от животновъдство и пчеларство. Зеленият мед е любим на хората в селото, което в близост со границата с Грузия. Сега засиленият интерес през последните години към необичайния мед прави жителите на селото щастливи, сякаш са открили златна мина.

Кметският наместник в селото и също 25-годишният пчелар Ахмет Пехливан заяви, че с откриването му интересът към зеления мед от различни провинции в Турция внезапно се е увеличил, като в момента те определят цена на килограм зелен мед между 15 и 20 хиляди лири, което е до 1355 лв. за килограм.

Пехливан заявяви, че в селото има зелен мед от столетия, но процесът на популяризирането му е започнал след като той го е изпратил на проф. д-р Севги Колайлъ, от Факултет по природни науки, катедра по химия, в Техническия университет Карадениз.

Медът привлече интереса на моята учителка Севги и след това тя направи научен анализ. Получените резултати бяха много добри и ние започнахме да работим с Губернаторство на Артвин, Областното Губернаторство и Ръководството на селото, за да брандираме и популяризираме този уникален продукт. 

Ще създадем и патентоваме собствена марка за нашето село Зекеря, тъй като според нашите проучвания зеленият мед се предлага само в района на Артвин в Турция.

 

 

За сега е известно, че има две специфични растения, растящи само по тези географски ширини, в нашия район, на които се дължи зеления цвят на меда. Той се открива единствено в по-високите части на региона. Обяче не във всеки кошер се открива зеления мед. Ние го намираме и го отделяме внимателно.

 

Тази година добивът е нисък заради сушата и влошените климатични условия. "Поради тази причина цената на меда се увеличи", заключи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
retert

retert

26.09.2023 | 17:07

Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри сексуалния ви живот многократно, прочетете го сами!!!! ------ https://welcome.to/biocom

Отговори
1 3
Шеф Таралежков

Шеф Таралежков

26.09.2023 | 16:34

Да си го ядат!

Отговори
4 5

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата