Следвайте ни

Продават на търг ръкопис, диктуван от Наполеон

viber icon

За пръв път ръкопис, анотиран от Наполеон, бе изложен в Париж, преди да бъде продаден на търг. Очаква се цената му да достигне един милион евро, съобщиха АФП и ТАСС.

Ръкописният разказ за сраженията при Аустерлиц през 1805 г. е продиктуван от императора и анотиран лично от него.

"Документът дълги години е съхраняван от потомците на генерал Бертран, комуто Наполеон е продиктувал записките за знаменитата си военна победа", каза френският историк и колекционер Жан-Еманюел Ро пред сп."Поан дьо вю".

Той случайно се сдобил с ръкописа преди петдесет години, по време на разпродажба, организирана от наследници на Анри-Гатиен Бертран и оттогава го пази в дома си. "За двеста годишнината от смъртта на Наполеон реших да го покажа в галерията си", добави историкът.

"Това е най-невероятният документ за историята на Франция, който може да се намери в частни ръце", каза Ро.

Текстът е на 74 страници, в него Наполеон говори за себе си в трето лице. Спомените си императорът описва по време на изгнанието си на остров Света Елена, където е заточен след поражението в битката при Ватерло. Сражението при Аустерлиц влиза в историята като "битката на тримата императори", срещу армията на Наполеон излизат войските на австрийския император Франц Втори и на руския император Александър Първи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?