49

Продават на търг портрети на османски султани от 16. век, открити на тавана в шотландско имение

Известната аукционна компания Сотбис се готви да пусне на търг поредица от произведения на изкуството, както и портрети на османски султани, открити на тавана на имение в Шотландия, съобщи новинарският сайт Т24.

Портретите включват тези на Сюлейман Великолепни, Баязид I и Баязид II, това е поредица портрети събрани от Паоло Джовио, италиански историк от епохата на Ренесанса и биограф от 16-ти век, се казва в съобщението.

Джиовио изгражда музей при езерото Комо специално, за да ги приюти. Сотби информира, че серията Джиовио с времето е повредена и някои от произведенията са копия, направени за Козимо I де' Медичи, вторият херцог на Флоренция, между 1552 и 1568 г. във видния музей галерия Уфици във Флоренция на Италия.

Аукционната къща дава подробности за историята на картините: "Тези портрети вероятно са купени от Уилям Кер (1605-75), третия граф на Лотян, и те са били изложени във Великата зала на Абатството Нюбатъл от 17-ти до началото на 20-ти век."

Портретите, чиято приблизителна стойност е 50 000-70 000 британски лири, са „невероятно откритие“, съобщи председателя на Сотбис в Шотландия Дейвид Макдоналд.

Портретите ще бъдат пуснати на онлайн търг на 20 януари, в тазгодишната Royal & Noble Sale, се казва в съобщението.


Рядък портрет на османския султан Сюлейман Великолепни беше продаден за 481 000 долара на търг в Лондон през април миналата година, съобщи държавната Анадолска агенция.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Mимето

Mимето

19.01.2022 | 19:37

По-евтино ще излезе ако някой пловдивски художник нарисува Халит Ергенч по портрета на Джон Янг

Отговори
1 0
Филибелия на годината

Филибелия на годината

19.01.2022 | 18:36

ГЕРБ Пловдив да ги купи и да ги сложи в общината за османското пресъствие, дослука, шербета и рахатлъка!

Отговори
3 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?