Следвайте ни

Продават хамам от времето на Сюлейман Великолепни за 3,4 млн. долара СНИМКИ 

viber icon

Известният хамам Хорхор, изграден в Истанбул през 1562 по времето на на султан Сюлейман Великолепни, се продава за 29 милиона турски лири (3 450 000 долара).

Той е бил построен от Бехруз Ага, личен камериер на султана, и е обявен за продажба от собствениците му.

Основната сграда от 558 квадратни метра на турската баня е обявена за защитена зона от първа степен, тъй като е регистриран паметник на културата. В момента площта от 80 квадратни метра на същия парцел се използва като жилище.

Известно е, че хамамът е в сегашното си архитектурно състояние след реконструкция заради големия пожар през 1756 г., който унищожава близо една трета от Истанбул.

30-стайната и триетажна турска баня, която в миналото е обслужвала само елитния клас на двореца, сега чака своите нови купувачи.

Тургай Курт, който е четвърто поколение от собствениците на историческата турска баня, каза че в момента обекта има 22 собственици от четири семейства, а броят на наследниците ще се увеличи до 69 при следващото поколение. И допълни, че те искат да продадат хамама още преди това да се случи.

Той се намира в кв. Аксарай, недалеч от Капалъ чаршия и в момента функционира, но много посетители се оплакват, че е много занемарен. 
 
Снимки в. Хюриет

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?