Продават хамам от времето на Сюлейман Великолепни за 3,4 млн. долара СНИМКИ 

Известният хамам Хорхор, изграден в Истанбул през 1562 по времето на на султан Сюлейман Великолепни, се продава за 29 милиона турски лири (3 450 000 долара).

Той е бил построен от Бехруз Ага, личен камериер на султана, и е обявен за продажба от собствениците му.

Основната сграда от 558 квадратни метра на турската баня е обявена за защитена зона от първа степен, тъй като е регистриран паметник на културата. В момента площта от 80 квадратни метра на същия парцел се използва като жилище.

Известно е, че хамамът е в сегашното си архитектурно състояние след реконструкция заради големия пожар през 1756 г., който унищожава близо една трета от Истанбул.

30-стайната и триетажна турска баня, която в миналото е обслужвала само елитния клас на двореца, сега чака своите нови купувачи.

Тургай Курт, който е четвърто поколение от собствениците на историческата турска баня, каза че в момента обекта има 22 собственици от четири семейства, а броят на наследниците ще се увеличи до 69 при следващото поколение. И допълни, че те искат да продадат хамама още преди това да се случи.

Той се намира в кв. Аксарай, недалеч от Капалъ чаршия и в момента функционира, но много посетители се оплакват, че е много занемарен. 
 
Снимки в. Хюриет

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?