3906

Продават 442-годишен хамам в Истанбул за $2 милиона СНИМКИ

Хавамът Аякапъ, построен от Мимар Синан (най-видният архитект в Османската Империя) през 1582 г. от Нурбану Валиде Султан, съпруга на Султан Селим II в район Фатих, в европейската част на Истанбул, беше обявен за продажба за $2 милиона. Съобщава се, че историческата сграда има опасност са се срути. Неговата главна порта е затворена с чували с пясък и е пред разпадане поради липса на поддръжка.

АА

Хамамът е разположен на уникално място с изглед към Златния рог. 

АА

Историческата сграда днес е изоставена на произвола на съдбата, след като е станала частна собственост преди 67 години.

Стените на хамама Аякапъ в кв. Балат, която се намира недалеч от българската желязна църква "СветиСтефан", бяха пълни с табели и реклами.

АА

Отчайващо е състоятието на постройката покрита с храсти, дървета и сериозни поражения по покрива, както и натрупани боклуци в помещенията.

АА

442-годишната творба беше продадена след устройствен план, влязъл в сила през 1957 г. Сградата е била използвана като склад за дървен материал през 60-те и 70-те години на миналия век.

АА

Историкът Мехмет Дилбаз критикува факта, че това произведение, което е частна собственост, е оставено без надзор. Той подчерта, че културното наследство трябва да бъде защитено с конкретни стъпки. „Ако тази конструкция не бъде ремонтирана, тя ще се срине най-много след 20-25 години и няма да я има вече.“ заключи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Бая плицикане!

Бая плицикане!

15.03.2024 | 17:13

Е имало., вай, вай, вай!

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?