3906

Продажбите на електромобили скочиха с 257 на сто, за 5 месеца при комшиите

Турция отбеляза над 27 600 продажби на напълно електрически автомобили през първите 5 месеца на годината, отбелязвайки зашеметяващото увеличение от 257,3 та сто в сравнение със същия период на 2023 г., според последните данни от водещата автомобилна асоциация в страната.

Така пазарният дял на електрическите автомобили в страната е нараснал през същия период до над 7 на сто, докато продажбите на хибриди продължават да се увеличават, показват данните, събрани от Анадолската агенция (AA) от Асоциацията на автомобилните дистрибутори и мобилност (ODMD).

Общите продажби на леки и лекотоварни автомобили в страната бележат ръст от 6 на сто през първите 5 месеца на годината. Това доведе до общо 471 743 продажби на нови превозни средства до края на май, според OODMD.

Продажбите на автомобили през този период възлизат на общо 375 097, отбелязвайки ръст от 10,25 на сто, докато продажбите на лекотоварни автомобили намаляха със 7,9 на сто до 96 646 единици.

В автомобилния сегмент автомобилите с бензиново гориво водят с 247 828 продадени бройки, следвани от хибридните автомобили с 54 065 единици. Продажбите на дизелови автомобили възлизат на 39 351 продажби, а тези с пропан-бутан са 2783.

В същото време продажбите на изцяло електрически автомобили са 27 604, показват данните.

Към края на май спрямо същия период на миналата година продажбите на дизелови автомобили са намалели с 33,1 на сто, а на LPG - с 37 на сто, показват данните.

Продажбите на бензинови автомобили отбелязаха увеличение от 7,4 на сто, докато продажбите на хибридни автомобили се повишиха с 50,3 на сто.

Основната причина за спада в продажбите на дизелови автомобили се приписва на глобалните производители, които постепенно прекратяват производството на дизелови автомобили, което води до пускането на пазара на по-малко нови модели дизелови автомобили.

Само през май са продадени около 7349 напълно електрически автомобила, което представлява 9,2 на сто от всички продажби за този месец.

Продажбите на електрически автомобили в Турция надхвърлиха границата от 65 000 през 2023 г., оставяйки зад себе си много страни от ЕС и осигурявайки си номер шест в класацията за продажби в Европа.

Интересът към електромобилите в Турция е провокиран предимно от излизането на пазара, на първото местно електрическо превозно средство ТОГГ. Компанията производител продаде близо 20 000 бройки миналата година, турският пазар на електромобили остана оживен през първите месеци на годината въпреки по-високите разходи по заеми в банковия сектор.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?