Следвайте ни

Продадоха на търг картина за над 24 млн. евро СНИМКИ

Произведението е част от диптих на италианския художник Чимабуе

viber icon

Десетки милиони евро бяха платени за картина, намерена в дома на възрастна французойка. Произведението, което е на повече от 700 години, висяло над котлон в кухнята на жена от град Компиен. 

Запознат с изкуството човек видял картината и посъветвал жената да й направи оценка от експерт. Оказало се, че това е изгубен шедьовър на италианския художник Чимабуе, живял и творил през 13 век във Флоренция. Очакванията бяха картината да бъде продадена за 6 млн. евро, но на търга в неделя анонимен купувач от Франция даде за нея цели 24 милиона. 

Творбата "Презреният Христос" с размери 25,8 см на 20,3 см е нарисувана върху пано от топола и вероятно е била част от диптих от 1280 г. Той включвал 8 подобни пана със сходни размери, които изобразяват сцени от Страстите Христови. Едно от тях е в Националната галерия в Лондон, а друго е в музея "Фрик" в Ню Йорк.

"Невероятен творец, уникално произведение! Ако искате картина на Чимабуе през 2019 г., това беше единственият вариант, така че знаехме за потенциала на картината да достигне 10 или 12 милиона. Накрая достигнахме 24 180 000, а не можехме и да мечтаем за това", каза директорът на аукционна къща Доминик Льо Коен.

 

Източник: Nova

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?