46
Следвайте ни

Продадоха картина на Хюрем Султан за 173 хил. долара

viber icon

Рядка картина на Хюрем Султан, известна на Запад като Рокселана, съпругата на легендарния османски султан Сюлейман Великолепни, беше продадена на търг в Лондон за 126 000 паунда (173 000 долара) вчера.

Продажбата е част от търг от Sotheby's , един от най-големите световни брокери на изящни и декоративни изкуства, бижута и колекционерски предмети, наречен "Изкуствата на ислямския свят и Индия".

Маслената живопис е от художник последовател на Тициан, Северна Европа, и датира от края на 16 началото на 17 век.

Надписът „БИАНКА ЛА РОСА ФИОЛА СОЛИМАНО“ (червенокосата дъщеря на Сюлейман) изписан със злато в горния ляв ъгъл на картината, твърди, че фигурата е дъщеря на Сюлейман, но всъщност това е съпругата на Сюлейман, Хюрем Султан.

Наскоро публикувана статия на Джулиан Рейби доказва, че това е портрет на Рокселана, тъй като е моделиран по печатен портрет от 1540-те, в който венецианският гравьор Матео Пагани ясно я идентифицира като "Ла Роса" (Червенокосата).

Отвлечена в робство от дома си в днешна Западна Украйна, Рокселана влиза в харема на Сюлейман и бързо се превръща в негова любимка. Той е толкова влюбен в нея, че нарушава традициите и се като се жени за нея. А тя му ражда четирима сина, като с интриги успява да направи един от тях следващия Султан в империята. 

Той разкрива страстта си към нея с романтични стихове, като я нарича: „Моят най-искрен приятел, моят довереник, самото ми съществуване, моят султан, моята единствена любов. Най-красивата сред красивите.“ 

Тя е влиятелна не само като негова съпруга, но и като съветник в управлението на империята. Докато Сюлейман е на завоевателни мисии, тя си кореспондира с него и го информира за събитията в столицата.

Тя също така е основен спонсор на архитектурни обекти и благотворителни фондации, в цялата империя, включително в и Йерусалим.

Тя е известна и с много интриги, част от които бяха представени в турския мега сериал "Великолепния век" излъчен и в България. 

Клюките както сред османците, така и сред европейците твърдят, че тя е омагьосала султана. 

Сюлейман Великолепни, известен още като Кануни (Законодател), е най-дълго управлявалият османски монарх, който е бил на трона в продължение на 46 години до смъртта си по време на битки покрай Виена през 1566 г.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?