Следвайте ни

Рекорд! Продадоха банан за 120 хил. долара

Авторът Маурицио Кателан се прочу със златната си тоалетна "Америка"

viber icon

Истински банан, залепен с тиксо за стена, е продаден на изложението "Art Basel" в Маями. Творбата е създадена в три екземпляра, като първите два си намериха нови собственици за 120 хил. долара, а третият, като последна бройка в света, се предлага за 150 хил. долара, съобщава CNN, цитиран от дир.бг.

Творбата е на съвременния творец Маурицио Кателан и носи името "Комикът". Авторът стана популярен покрай своята златна тоалетна "Америка", която наскоро влезе в новините. 

Бананът с тиксо всъщност е първото участие на артиста на подобно изложение, отбелязват от галерията за съвременно изкуство "Перотен". Галеристите отдавна имат 15-годишно сътрудничество с Кателан.

Комикът" наистина се състои от един банан и парче тиксо - и двете купени от обикновен магазин в Маями. Творбата символизира "световната търговия", а бананите са "класическо средство за хумор", коментира Еманюел Перотeн, собственик на галерията.

По неговите думи Кателан има дарбата да превръща обикновени предмети в "проводници едновременно на развлечение и критика".

 

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?