1553
Следвайте ни

Прочут турски курорт е пред воден режим заради сушата

viber icon

Настоящата суша достигна тревожно ниво в цяла Турция и оказва дълбоко въздействие върху язовир Мумджулар в западната провинция Мугла в страната, се съобщи агенция Демирорен (DHA).

Нивото на водата в язовира достигна своята критична точка, намалявайки до 9 на сто капацитет. Експертите алармират, че сушата ще продължи и през следващите години.

Доцент Джейхун Озчелик от катедрата по водни ресурси на университета в Мугла "Съткъ Кочман“ предупреди, че макар предстоящите зимни месеци да помогнат за повишаване на нивото на водата, състоянието може да се влошава всяка година.

Мугла, която обикновено е една от турските провинции, където се наблюдават умерени валежи през цялата година, тази година те бяха много под нормалните стойности. 

Язовир Мумджулар е един от двата основни източника на вода за най-елитния туристически курорт Бодрум, в областта. Сега водоизточника е на половината от нивото, което беше преди година. То и тогава беше притеснително с едва 18 на сто капацитет. Безводието в района се очертава като траен проблем. 

Още в началото на сезона кметът на Бодрум Ахмет Арас предупреди, че се очаква недостиг на питейна вода в курорта. Тогава той помоли гражданите да бъдат пестеливи, в противен случай е възможен воден режим в района. И сега често се прекъсва водоподаването поради редица нерешени инфраструктурни проблеми и бързото нарастване на населението в последните години. 

В града по традиция през летните месеци от май до октомври не капва и капка дъжд, но тази година бяха отбелязани и най-топлите месеци юли и август от десетилетия, като температурите трайно надхвърлиха 45 градуса. Много хотели започнаха да се запасяват с вода, като се сдобиха с големи водни резервоари. Стана ежедневие камиони водоноски да се виждат сред натоварения трафик на курортното селище. 


Въпреки че сушата е сериозна, негативните ефекти, причинени от глобалното изменение на климата, могат да влошат нещата още повече, защото очакваните дъждове този път могат да бъдат изключително обилни и да причинят порои и наводнения, както се случи предишни години. В светлината на тази заплаха Йозлик призова властите да предприемат необходимите предпазни мерки, за да гарантират, че Бодрум остава в безопасност.

„Ако инфраструктурните проблеми на Бодрум не бъдат решени, репутацията му ще бъде накърнена значително“, каза той.

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?