4232

Проблемът с мигрантите обсъждат Ердоган и Мицотакис в Атина днес

Турският президент Ердоган днес лети за Атина, за важна дипломатическа мисия, насочена към пренастройване на исторически обтегнатите отношения между съседните държави. 

Турският лидер, заедно с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, трябва да председателства съвместни дискусии в кабинета и да води съвместни търговски разговори.  

В дневния ред е и подписването на ново споразумение за сътрудничество, което има за цел да се избегнат дългогодишните спорове, които често са предизвиквали дипломатическо и военно напрежение в миналото. 

Като съюзниците в НАТО, Гърция и Турция се опитват да възстановят доверието и да сътрудничат по-конструктивно в източното средиземноморие. 

Гърция, която е в икономически подем след десетилетието на финансовите сътресения, и Турция, бореща се с осакатяващата инфлация и намаляването на международните инвестиции, натоварени с общата икономическа основа, която може да е от полза и за двете страни. 

Разбираме се, имаме различия в мненията и има дълбоки проблеми, които не могат да бъдат разрешени отново“, заяви Ердоган преди заминаването си. В Атина ще имаме подход, от който да печелят всички.“

Пътят към помирението с ЕС зависи от помощта на Турция в борбата с нелегалната миграция в Европа. 

Предвижда се 10 членове на кабинета на Мицотакис да участват в двустранни срещи, като основната цел е подписването на декларациите и споразуменията за сътрудничество с тези турски колеги.

Най-важното е споразумение за миграцията, установяващо комуникационни канали между службите за брегова охрана на двете страни. 

Тези агенции работят във води между континенталната част на Турция и близките гръцки острови, които служат като предпочитани маршрути за нелегална миграция към ЕС. 

Проблемът с миграцията остава политически приоритет в Европа.

Дългогодишното напрежение между Гърция и Турция включва спорове за морското пространство и правата върху природните богатства. 

Турция твърди, че Гърция несправедливо претендира за непропорционален дял от тези ресурси, използвайки гръцките острови, които заобикалят бреговата ивица.

В Гърция обвинява Турция в нарушаване на международното право, създавайки сложен и дългогодишен конфликт, който многократно води страните до война.

Нарастващият списък с оплаквания включва обвинения от страната на Гърция, че Турция „поддържа“ миграцията, докато Турция твърди, че суверенитетът на източните гръцки острови може да бъде оспорен, ако Атина продължи въоръжаването им.

Гръцките официални лица вече признаха признаци на воля за по-добро сътрудничество, като гръцкият министър по миграцията Димитцията Кайридис обяви намаление с 60% на нелегалните пристигащи мигранти на гръцките острови през последните два месеца, което до голяма степен се удължи на засилената координация с бреговата охрана на Турция.

Посещението подчертава дипломатическите усилия за преодоляване на различията, намаляване на напрежението и особености на сътрудничеството в региона.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?