71

Проблем със споделяне на лични данни затваря Threads в Турция

Компанията Meta от края на април ще затвори новото си приложение Threads в Турция, тъй като органът за защита на конкуренцията в страната реши, че начинът, по който Meta споделя данни между своите приложения Instagram и Threads, може да доведе до злоупотреба с позицията на компанията за социални медии на пазара.

В публикация в блог в понеделник Meta обяви на своите клиенти, че „временно ще затвори Threads в Турция от 29 април“, като други приложения или услуги на Meta в други страни няма да бъдат засегнати.

Турският орган за защита на конкуренцията (ОЗК) издаде временна заповед да спре Meta да споделя данни между Instagram и Threads. За да отворят акаунт в Threads, потребителите трябва да създадат или вече имат акаунт в Instagram.

„Не сме съгласни с временната заповед, смятаме, че спазваме всички изисквания на турското законодателство и ще обжалваме. Временната заповед на ОЗК не ни оставя друг избор освен временно да затворим Threads в Турция. Ще продължим да се ангажираме конструктивно с ОЗК и се надяваме да върнем Threads на хората в Турция възможно най-бързо“, заяви Мета в публикацията си.

Базираните в Турция потребители на Threads ще получат индивидуални известия за решението и могат също да изберат дали да деактивират или изтрият профилите си. Има опция за изтегляне на всички техни данни за безопасно съхранение.

Threads, които стартираха през лятото на 2023 г. , също направиха забавено навлизане в Европейския съюз поради специфичните закони за поверителност на данните.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?