46

ПРОБИВ: Иновативен метод спаси пациент с аритмия

Екип от лекари в Турция, ръководен от кардиолога Абдулкадир Услу, приложи иновативен метод за лечение на пациент на средна възраст с неравномерен сърдечен ритъм.

Пациентът, Еркумент Таскиран, на 41 години, страдал от често чувство на изтощение, отпадналост и прекомерно изпотяване в продължение на повече от десетилетие в резултат на аритмия. Един ден бил откаран в кардиологичната болница Кошуйолу в Истанбул, след като припаднал в дома си.

В болницата Ташкъран е диагностициран с предсърдна тахикардия, състояние, което, макар и да не е животозастрашаващо само по себе си, може да се развие в сърдечна недостатъчност, ако не се лекува.

Услу и неговият екип използваха метод, популярен за лечението на аритмия и известен като сърдечна аблация. Различното в случая било, че медиците използваха триизмерно картографиране и както топли, така и студени видове аблация, за да облекчат работата на сърцето.

След като Ташкъран се възстановил напълно, лечението беше представено на научния свят в статия, наскоро публикувана в рецензирания Journal of Electrocardiology.

Относно планирането на лечението и операцията, Услу обясни пред Анадолската агенция, че случаят на Ташкъран е много рядък и затова са решили да приложат иновативния метод.

"След като процедурата приключи, сърдечния ритъм на нашия пациент беше напълно нормален. След това той не е имал никаква аритмия", заяви Услу.

„Нашият пациент преди това е развил сърдечна недостатъчност поради аритмия. След като ритъмът му се нормализира, видяхме, че сърдечните му функции също се нормализират“, добави той, споменавайки, че Ташкъран сега е „много щастлив“. 

Ташкъран се оплака пред Анадолската агенция, че в продължение на десетилетие се е чувствал, че сърцето му не работи добре.

В резултат на тази иновативна интервенция качеството на живота му се е подобрило значително, сподели той.

Ташкъран изрази надежда, че методът, с който се лекува, ще донесе здраве и на други пациенти, страдащи от аритмия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

16.08.2022 | 19:16

ИЗВИНЕТЕ вече не е ТУРЦИЯ а е ТЮРКИЙЕ

Отговори
0 0
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

16.08.2022 | 19:15

БРАВО наЛЕКАРИТЕ

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?