49

Признаха за геноцид украинския Гладомор от 1932 г.

Европейският парламент гласува да признае умишлено предизвикания преди 90 години глад в Украйна за геноцид, предаде ДПА.

"Европейският парламент признава глада, причинен от съветския режим в Украйна през 1932-1933 година – известен като Гладомор – за геноцид", се казва в прессъобщение на институцията.

Евродепутатите "категорично осъждат тези действия, довели до смъртта на милиони украинци и призовават всички страни и организации, които все още не са, да се присъединят към тях и да ги признаят за геноцид", пише още в съобщението.

"Докато осъжда настоящия руски режим за неговата манипулация на историческата памет за целите на собственото си оцеляване, парламентът призовава Руската федерация, като основния наследник на Съветския съюз, да се извини за тези престъпления", се казва в прессъобщението. Германският Бундестаг също определи Гладомора за геноцид преди около две седмици.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Ковидчо:

Ковидчо:

16.12.2022 | 12:27

Циркаджии... досега не беше, ама вече е - нещастни дупедавци!

Отговори
0 2
Нахален

Нахален

16.12.2022 | 00:55

Тези в ЕС се сетили за 1932 година. А мълчат като риби за откровението на Меркел за, де факто, въоръжаване на Украйна с цел водене на война срещу съседна държава. Както съдиха Милошевич, така сега трябва да съдят и Меркел и всички онези, станали "гаранти" за договора от Минск. Това са истинските подбудители за войната. Но за това - тишина. А се сетили за *32 година - като директивата за кривите чушки и кеаставици...........

Отговори
8 5
Нали

Нали

15.12.2022 | 22:56

Хубуууу че не са го приповдигнали във ранг Холокост Нящо като Генералисимус Щото щеше да стане много лошо А изтреблението на индианското население фъф Северна Америка кък ще да се нарича Или още не сте му измислили заглавието преди да го гласувате за престъпление Но Нищо Ние сме търпеливи Ще почакаме Нали

Отговори
8 10
Руските тролове си личат по това,

Руските тролове си личат по това,

15.12.2022 | 23:07

Че жалят за индианското население в Северна Америка, изтребено от разните англосакси, но не им пука за индианското население в Южна Америка, изтребено от прогресивните испански и португалски народи. И на всичкото отгоре това е аргумент в защита на злодея Сталин.

Отговори
13 4

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?